Tehno & Nauka

Mask: Za prvi grad na Marsu potrebno 20 godina i 1.000 svemirskih brodova

Ilon Mask

Direktor kompanje za svemirsku tehnologiju Spejs eks Ilon Mask objavio je da će mu biti potrebno 20 godina i 1.000 svemirskih brodova kako bi napravio grad na Marsu, što je njegova dugoročna vizija.

Odgovarajući obožavateljima na Tviteru Mask je naveo da će Spejs eks, prema njegovim procjenama, morati da izgradi oko 1.000 svemirskih brodova koji će prevoziti teret, infrastrukturu i posadu na Mars tokom 20 godina, s obzirom na to da planetarno poravnanje omogućava let na Mars samo jednom u dvije godine.

Mask je nedavno, na proslavi Dana američkog ratnog vazduhoplovstva u Kaliforniji rekao da su njegovi troškovi lansiranja od samo oko dva miliona dolara po letu svemirskog broda, kao i da je konačni cilj postavljanje “samoodrživog grada na Marsu.”

On se osvrnuo i na kratkoročne potencijale za svemirske brodove, koji će biti dizajnirani za ponovno korišćenje, a u idealnom slučaju moći će da lete do tri puta dnevno, prenosi Poslovni.hr.

To iznosi više od 1.000 letova godišnje po svemirskom brodu, pa će tako moći da se lansira više od 10 miliona tona opreme i zaliha u orbitu godišnje.

Današnji kapaciteti svemirskih brodova i stotinjak raketa Falkon podrazumijevaju oko 500 tona godišnje, što znači da ima još puno posla.

Naravno, da bi se na Marsu postavio trajni, održivi grad, tamo mora prvo da se stigne sa posadom.

Između postoji još jedan korak između toga, a to je slijetanje astronauta na Mjiesec.

NASA je postavila 2024. godinu kao svoj cilj, a Spejs eks se nada da će brod tamo spustiti već 2022. godine kako bi pomogao u pripremama za slijetanje NATO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

1886 ako se ne varam je napravllen prvi auto,a hiljadama godina su se koristila vučna kola.Pa zar neko misli da ćemo preko noći osvojiti svemir?Proteći će još mnogo vode do toga.

Cheese
Gost
Cheese

Da, ali se sumnja da je kontakt sa nekom vanzemaljskom civilizacijom uspostavljen u Rozvelu i kasnije u Rendelsamu u V. Britaniji. Pa se sumnja da nam ta civilizcija ocigledno pomaze u usvajanju naprednih tehnologija. Tako da, moguce je da ce dugo vremena poteci kad ce ova nasa planetarna civilizacija postat interplanetarna, ili interstelarna, intergalakticka. Da li ce proci dugo vremena… Više »

Pravednik
Gost
Pravednik

Musk je genije, milijarder. Ako i uspije, bice to mala, slabasna tvorevina na Marsu, koja ce da zamre za par godina nakon sto bude postavljena. Na Marsu nikad vise nece biti zivota.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Koliko će koštati sa transportom vikendica 90- 100 m2 na planeti veliki medved pitajte ga jako smo zainteresovani

Send this to a friend