Medicina Pacijenti bi mogli da ga dobiju za dvije godine

Američka kompanija tvrdi da ima lijek za Alchajmera

Američka kompanija Biogen prije nekoliko dana je šokirala medicinsku javnost, neočekivano objavivši rezultate testiranja lijeka koji, kako tvrde, efikasno usporava Alchajmerovu bolest.

Iz Biogena kažu da su rezultati testiranja lijeka Aducanumaba, koji se nalazi u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, dovoljno čvrsti da za njih mogu da zatraže dozvole u Americi, Evropi i Japanu.

Uprkos milijardama koje su potrošene na istraživanja, ni jedna kompanija nije stigla do tačke da traži odobrenje lijeka. Biogen kaže da je testiranje na više od 3.000 pacijenata koji boluju od Alchajmera pokazalo da Aducanumab efikasno usporava napredovanje bolesti.

Direktor kompanije Majkal Vounacos kaže da su dobili jasnu podršku od Američke agencije za lijekove. Ako prijava za odobrenje lika uspije, on bi na tržištu mogao da se nađe za dvije godine.

Ovaj lijek bi bio prvi stvarni tretman za Alchajmer. Trenutno su dostupni ljekovi koji mogu da kontrolišu određene simptome na kraći period, a novi lijek nije odobren već 15 godina dok lijek koji cilja na uzrok bolesti ne postoji. Aducanumabu je meta amiloid beta, toksični protein koji izaziva sakupljanje plaka u mozgu.

Htjeli da prestanu sa testiranjima

U martu ove godine, kompanija Biogen je objavila da prestaje sa dva testiranja Aducanumaba nakon što su početni rezultati sugerisali da lijek ne djeluje. To je bilo još jedno u nizu sličnih razočaranja oko ljekova koji ciljaju amiloid beta.

Međutim, Biogen je odlučio da razmotri odluku o prestanku istraživanja nakon što su sakupili rezultate nekoliko manjih studija i uvidjeli da je uzimanje visoke doze lijeka najefikasnije, uz to da počne da se uzima što prije.

Stručnjaci su oprezni i kažu da kompanija još uvjek nije objavila potpune rezultate, ali se svi nadaju da bi ovo moglo da bude korak koji će promijeniti tok bolesti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
RealniCrnogorac
Gost
RealniCrnogorac

Našli ste za sve lijek ali ljudi i dalje umiru, zasto ste bezdusni? Zasto?

Send this to a friend