Medicina

Dijagnoza korone za samo sat vremena

Foto: Twitter

U pogonu Kiagena (Qiagen) u Hildenu kod Kelna jedva uspijevaju da odgovore na trenutnu potražnju. Ta biotehnološka kompanija proizvodi opremu za molekularnu dijagnostiku, a to sada uključuje i brzi test za novi korona virus.

“U vrlo kratkom roku smo povećali proizvodnju za više od 70 odsto. Toliko smo je intenzivirali da ćemo sa sadašnjih milion i po testova mesečno – a ide jedan test po pacijentu – na kraju godine moći da proizvedemo 20 miliona testova mjesečno”, kaže Tomas Turinger, portparol firme.

Od protekle sedmice – za čitavu Evropu

Kompanija Kiagen je brzo reagovala na novonastalu situaciju. Oprema za testiranje koja je na tržištu od 2018. godine unaprijeđena je i sada može da dijagnostikuje prisustvo koronavirusa za samo sat vremena. Taj brzi test predviđen je za upotrebu u bolnicama i laboratorijama, a od protekle sedmice može da se koristi u čitavoj Evropi.

“Ovo je globalni izazov i situacija se razlikuje od države do države. Razlika se posebno ogleda u tome koliko su države brzo prepoznale virus i da li su brzo postupile ili ne”, kaže Turinger.

“Azijske zemlje poput Južne Koreje reagovale su mnogo brže od recimo SAD-a. Potražnja za testovima ipak raste u svim zemljama. Iz tog razloga je sada veliki izazov učiniti testiranje dostupnim u cijelom svijetu”.

Rezultati kompanije Kiagen probudili su interesovanje kod drugih kompanija. Američki proizvođač opreme za laboratorije, Termo Fišer, spreman je da kupi tu firmu za oko deset milijardi eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sistem
Gost
Sistem

Amerikanci bi da kupe firmu, sramota..

Pjer Užičanin
Gost
Pjer Užičanin

Zašto je sramota ako bi se, recimo, ustostručila proizvodnja

alo
Gost
alo

Ako je kupe bice cijena jednog testa par hiljada eura pa ko ima para neka se testira

Rekbu
Gost
Rekbu

Dobili su adekvatan odgovor iz Njemačke. Ništa od te kupovine.

Send this to a friend