Medicina

Evropska komisija postigla dogovor o kupovini vakcine protiv koronavirusa; Amerikanci sumnjaju u rusku vakcinu

Evropska komisija (EK) je postigla sporazum sa farmaceutskom kompanijom Sanofi i obezbijedila kupovinu vakcina protiv zaraze kovid-19.

“Predviđeno je da bi nakon što se pokaže da je vakcina bezbjedna i efikasna protiv kovid-19 Komisija imala ugovorni okvir za kupovinu 300 miliona doza u ime svih država članica EU. Komisija nastavlja intenzivne razgovore sa drugim proizvođačima vakcina”, navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

Predsjednica EK Ursula Von der Lajen je poručila da institucija na čijem je čelu čini sve sve kako bi se Evropljanima omogućio brz pristup vakcini koja je bezbjedna i štiti ih od koronavirusa. Ona je najavila da je dogovor sa kompanijom Sanofi samo prvi korak i najavila nove ugovore sa nekoliko ostalih kompanija.

EU broji oko 445 miliona građana a ugovor sa kompanijom Sanofi o kupovini 300 milona vakcina već pokriva znatan dio stanovništva.

“Dok danas ne znamo koja će vakcina na kraju najbolje funkcionisati Evropa ulaže u raznovrsne portfelje koji obećavaju vakcinu, zasnovanu na različitim vrstama tehnologija. To povećava naše šanse da brzo dobijemo efikasan lijek protiv virusa. Vakcina bi bila zaista globalno dobro”, izjavila je Von der Lajen dodajući da se EU zalaže da se obezbijedi pristup i ugroženijim zemljama, kako bi pronašle izlaz iz ove krize.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kiriakides je istakla da je dogovor sa kompanijom Sanofi, prvi važan korak u obezbjeđivanju jednakog pristupa vakcini za evropske građane.

“Sigurna i efikasna vakcina protiv kovid-19 je najsigurnija strategija za izlazak iz krize. Iz tog razloga posljednjih sedmica pregovaramo o jedinstvenom pristupu EU kako bi obezbijedili doze obećavajućih kandidata za vakcinu”, istakla je Kiriakides.

Evropska komisija je 17. juna predstavila evropsku strategiju za ubrzanje razvoja, proizvodnje i primjene efikasnih i bezbjednih vakcina protiv kovid-19.

Zauzvrat zatražila je pravo na kupovinu određenog broja doza vakcine u datom vremenskom okviru, a EK bi finansirala dio prvih troškova s kojima se suočavaju proizvođači vakcina u obliku unaprijed postignutih ugovora o kupovini.

Na inicijativu EK u maju je prikupljeno skoro 16 milijardi eura u globalnoj akciji za univerzalni pristup testovima, tretmanima i vakcinama protiv koronavirusa i za globalni oporavak.

Amerikanci sumnjičavi prema ruskoj vakcini za koronu: Malo je vjerovatno da će nas Rusija prestići

Malo je vjerovatno da će Rusija, Kina i druge zemlje prestići Ameriku kad je riječ o vakcini protiv virusa korona, smatra glavni američki epidemiolog Entoni Fauči.

On je na saslušanju pred američkim Kongresom izrazio sumnju u to da Kina i Rusija sprovode ispitivanja svojih vakcina.

“Nadam se da Kinezi i Rusi zaista sprovode ispitivanja vakcina prije nego što je primijene na nekome, jer su izjave o postojanju vakcine spremne za široku primjenu, a bez ispitivanja – u najmanju ruku problematične”, kaže Fauči.

On kaže da Amerika napreduje veoma brzo.

“Ne vjerujem da će se neka druga vakcina pojaviti toliko prije naše da ćemo morati da zavisimo od drugih zemalja”, rekao je Fauči.

Kako je dodao, lično gaji oprezni optimizam kad je riječ o mogućnosti da se vakcina dobije prije kraja ove ili početkom naredne godine.

U Americi na vakcini radi nekoliko privatnih kompanija, a jedna od njih je sada u trećoj fazi ispitivanja.

Fauči je pred Kongresom rekao i da je u klinička ispitivanja uključeno 30.000 ljudi, a da se prijavilo još 250.000 njih.

Podsjećanja radi,, vice-premijer Rusije Tatjana Golikova je rekla da najbolju perspektivu u Rusiji imaju dvije vakcine – na jednoj je radio centar “Gamalej”, a na drugoj “Vektor”.

Registracija prve očekuje se u avgustu, a proizvodnja u septembru, dok se registracija druge planira za septembar, a proizvodnja za oktobar.

7

avatar
1000
3
4
0
 
7
kokoloSupportPjerMitarJure
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kokolo
Gost
kokolo

Vrijeme je majstorsko rešeto.

Pjer
Gost
Pjer

Niko im je i ne nudi

mrkela
Gost
mrkela

Amerika je pronalaskom penicilina spasila svijet , i ovo će oni završiti a ove vakcine sa petokrakom su liječenje kompleksa .

Prophet
Gost
Prophet

Odje ocigledno jedino ti imas komplekse

Jure
Gost
Jure

Škot Aleksander Fleming je izolovao penicilin iz gljive, Englez Ernst Boris Čejn i Australac Hauard Valter Florij su njegov izum primenili. Ujedinjeno Kraljevstvo. God Save the Queen!

Mitar
Gost
Mitar

Morao sam provjerit u bio sam u pravu: skot je pronasao penicilin a ne amer. Takođe ruska medicina je jaka, ja je ne bih tako lako otpisivao!

Support
Gost
Support

A ti digni Dražu da ti napravi vakcinu s kokardom, ako se od petokrake gnušaš.

Send this to a friend