Medicina

Istraživanje: Neumjereno konzumiranje alkohola povećava šansu obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti

Ilustracija
Ilustracija

Muškarci koji popiju 15 alkoholnih pića ili više nedjeljno, kao i žene koje u istom period popiju osam ili više časa alkohola imaju veću šansu da se razbole od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na nedavnom godišnjem naučnom skupu Amerčkoig koledža za kardiologiju, javlja portal Sajens dejli.

<<<Za 12 godina od alkoholizma se liječilo preko 4,6 hiljada osoba<<<

Kako se navodi, muškarci iz ove grupe imaju 33 procenta veću vjerovatnoću da se razbole u odnosu na one koji piju umjereno – tri do 14 pića sedmično, dok žene imaju čak za 45 procenata više izgleda da se razbole od bolesti srca u odnosu na one koje konzumiraju tri do sedam alkoholnih pića sedmično.

<<<Oko 30.000 osoba u Crnoj Gori ima problema sa alkoholom: Pogrešna uvjerenja – djeca od malih nogu stiču utisak da je alkohol prihvatljiv<<<

„Među ženama je rasprostranjeno mišljenje da nisu u opasnosti od srčanih problema sve do duboke starosti, ali ova studija ukazuje da su one koje piju veće količine alkohola u permanentnom riziku, bez obzira na godine starosti“, kaže jedan od učesnika projekta kardiolog Džamal Rana.

<<<Ne zna se koliko je alkoholičara u Crnoj Gori: Najveći problem je kada zavisnik ne želi da se liječi<<<

On dodaje da su rezultati ispitivanja iznenađujući, jer ukazuju na to da su žene izložene opasnosti od alkohola u mnogo većoj mjeri nego što se mislilo.

Rezultati istraživanja kojim je, tokom četiri godine, analizirano više od 400.000 muškaraca i žena sklonih uživanju alkohola ukazuju na porast opasnosti od alkohola, naročito kod mlađih osoba. Takođe, dobijeni podaci upozoravaju i da je konzumiranje alkohola, kao i nekontrolisano opijanje značajno povećano među ženama u odnosu na prethodne decenije.

Naučnici smatraju da prekomjerno uzimanje alkohola direktno utiče na povećanje masti u krvi, što u kombinaciji sa većim brojem otkucaja srca ubrzava proces začepljenja arterija.

<<<Ispovijest: Alkohol je lagano ubijao mene, a ja sam i dalje pokušavao da uspostavim kontrolu nad njim<<<

Tokom dužeg niza godina, tvrde medicinski stručnjaci, alkohol utiče na izduživanje, uvećavanje i slabljenje srčanog mišića, što čini da srce pumpa krv sa manjom efikasnošću, pa se rizik od kardiovaskularnih bolesti znatno povećava.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, neumjereno konzumiranje alkohola može biti uzročnik više od 200 različitih vrsta bolesti, među kojima su i bolesti jetre, neki oblici raka, kao i tuberkuloza.

Podaci pokazuju da od alkoholizma u svijetu boluje oko jedan procenat globalne populacije i da su problemi vezani za pretjerano konzumiranje u svijetu najviše izraženi u Rusiji i Australiji.

Tekst preuzet: Sajens dejli

Tags

avatar
1000
Send this to a friend