Medicina

Japan, farmakološki juriš na demenciju

Ilustracija

U Zemlji izlazećeg sunca intenzivira se uvođenje u upotrebu i kliničko istraživanje ljekova koji ublažavaju simptome Alchajmerove bolesti i drugih formi demencije.

Japanski mediji javljaju da bolji dani čekaju pacijente koji pate od Alchajmerove bolesti.

Naime, vlasti u Zemlji izlazećeg sunca krajem ovog mjeseca će odobriti za korišćenje lijek lekembi, koji u saradnji sa američkim „Biogenom“ proizvodi japanska farmaceutska kuća „Eisai“ i za koji klinička istraživanja pokazuju da je za 27 odsto usporio napredovanje simptoma te neizlečive neurološke bolesti.

Isti lijek prošlog mjeseca odobren je i u SAD, što znači da će se uskoro naći na raspolaganju pacijentima širom svijeta. Japanski proizvođač se nada da će do 2030. godine lekembi koristiti oko dva i po miliona ljudi širom svijeta.

Lekembi umanjuje opadanje kognitivnih sposobnosti koje prouzrokuje Alchajmerova bolest tako što uklanja naslage štetnog proteina amiloid beta u mozgu.

U ovom trenutku predviđeno je intravenozno unošenje, a „Eisai“ planira da napravi jednu vrstu specijalne zašiljene olovke kojom bi lijek mogao da se ubrizgava u stomak ili butinu.

Japansko preduzeće namjerava i da sljedeće godine počne klinička ispitivanja još jednog lijeka koji bi takođe trebalo da djeluje tako da ublaži demenciju. Riječ je o sredstvu koje će podsticati aktivaciju molekula TREM2, za koji se smatra da igra odbrambenu ulogu protiv stvaranja amiloidnih naslaga.

„Eisai“, sa sjedištem u Tokiju, zapravo je kompanija sa najviše farmakoloških projekata u svijetu kada je u pitanju liječenje demencije, tvrde japanski mediji.

Osim lijekova namijenjenih za uklanjanje naslaga amilioid beta i aktivaciju TREM-a 2, ona radi i na sredstvima koja omogućuju stabilizaciju funkcionisanja oštećenih nervnih ćelija, njihovo regenerisanje, ali na ljekovima koji treba da neutrališu protein tau, koji se smatra još jednim uzročnikom Alchajmerove bolesti.

To preduzeće osnovano 1941. godine sada u Japanu i inostranstvu zapošljava preko 10.000 radnika, fokusira se na neurologiju i onkologiju, te pored istraživačkih laboratorija ima devet proizvodnih postrojenja.

Rukovodstvo kompanije očekuje da bi primjena više tih sredstava odjednom mogla da dâ vidne rezultate u ukroćivanju demencije.

Godišnja terapija samo za lekembi, u ovom trenutku, bi trebalo da košta više od 25.000 američkih dolara.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu trenutno od demencije pati oko 55 miliona ljudi, od čega između 60 i 70 odsto slučajeva čine žrtve Alchajmerove bolesti. Taj broj bi već do 2030. mogao da skoči na oko 78 miliona.

Prema podacima iz 2020, u Japanu, u kojem živi više od 36 miliona osoba starosti 65 i više godina, ima oko šest miliona dementnih ljudi.

Tags
Send this to a friend