Medicina

Japanski lijek protiv gripa efikasan u liječenju koronavirusa

Foto: Twitter

Lijek koji se koristi u Japanu za liječenje novih sojeva gripa pokazao se kao efikasan kod pacijenata inficiranih koronavirusom, saopštile su kineske zdravstvene vlasti.

Iz kineskog ministarstva nauke i tehnologije kazali su da je favipiravir dao ohrabrujuće rezultate u kliničkim ispitivanjima u Vuhanu i Šenženu, u kojima je učestvovalo 340 pacijenata.

“Ima visok stepen bezbjednosti i očigledno je efikasan u liječenju”, rekao je juče zvaničnik kineskog ministarstva Žang Sinmin.

Pokazalo se da upotreba lijeka skraćuje bolest sa 11 na četiri dana, a rendgenski snimci potvrdili su poboljšanje stanja pluća kod oko 91 odsto pacijenata liječenih favipiravirom, dok se kod onih koji nijesu koristili lijek to dogodilo u 62 odsto slučajeva.

Ljekari u Japanu koriste taj lijek u kliničkim studijama na pacijentima sa blagim do umjerenim simptomima virusa KOVID-19.

Ali izvor iz japanskog ministarstva zdravlja rekao je da lijek nije djelotvoran kod ljudi koji imaju teže simptome, prenosi Guardian.

Japanska vlada je 2016. godine isporučila favipiravir kao hitnu pomoć u borbi protiv epidemije virusa ebole u ​​Gvineji.

Vlada sada mora da odobri lijek kako bi mogao da se upotrijebi za liječenje pacijenata oobljelih od novog koronavirusa, jer je prvobitno bio namijenjen za liječenje gripa. Očekuje se da bi to moglo da se dogodi u maju.

Ž.N.

10

avatar
1000
5
5
0
 
10
JovoPodgoricaFeudGabenveljomed. teh
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Cilj ove “pandemije” nije bogaćenje na “lijeku”.
Neke druge stvari su u pozadini, eksperiment.

Podgorica
Gost
Podgorica

Uvjek je više motiva, makar 2, najčešće 3…

Jovo
Gost
Jovo

kud bi mi bez tvoje pameti

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

….ljudima treba objasniti da lijeka nema, da grip treba da se preleži kao i svaki drugi grip, a ko ima manje sreće može da zaradi upalu pluća koja na zalost ne može da se liječi antibioticima ali ako ipak ima malo sreće i na vrijeme stigne do nekog respiratora će da preživi……. sve ostalo je trla baba lan……..evo jutros se… Više »

med. teh
Gost
med. teh

53 respiratora je projekcija na 5000 zarazenih tako da ne vjerujem da bude vise od 100 zarazenih jer su mjere prevencije odlicno i na vrijeme uradjene. Pravo stanje cemo znati za 10-15-tak dana kad oboljeli budu na vrhuncu i onda mozemo reci je li zdravstvo i Vlada polozili! Takodje i narod treba da bude svjetan da i pored napora svih… Više »

veljo
Gost
veljo

tacno tako samo treba zastititi prodavce u marketima oni su najugrozeniji

FeudGaben
Gost
FeudGaben

Ovo nije grip, sto to ne moze narod da ukapira nije mi jasno. Nema lijeka, ali NIJE GRIP!

marius
Gost
marius

E sto se cini. Nista ni u najavi, a oni strucnjak iz SZO se ne javlja s nikakvom informacijom vec danima, ka da ovo nije njihov resor.

Rozaj
Gost
Rozaj

Cus u maju, najbolje neka ostave za sledeci god

MrMuscolo
Gost
MrMuscolo

Odlicno!

Send this to a friend