Medicina

Javnost zbunjena: Remdesivir (ne)pomaže u liječenju koronavirusa

Remdesivir

Pandemija koronavirusa ne jenjava. Mnoge države bilježe dnevne rekorde u broju novozaraženih, mađu njima je i Crna Gora. Potražnja za lijekom remdesivir u cijelom svijetu je velika, jer se smatralo da je on efikasan u liječenju težih oblika pacijenata zaraženih cirusom COVID 19. I onda juče stiže vijest da su efekti tog lijeka skoro nikakvi. Svjetska zdravstvena organizacija je jučerašnjom tvdrnjom da lijekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir / ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv virusa COVID-19 ukazala na to da je svijet još uvijek daleko od pronalaska efikasnog medikamenta za liječenje koronavirusa.

<<<Svjetska zdravstvena organizacija: Remdesvir i hidroksihlorokin nisu efikasni u liječenju korone<<<

Studija o ljekovima sprovedena je u više od 30 zemalja, na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitalizovanih pacijenata je pokazala da ovi ljekovi imaju male ili nikakve rezultate u liječenju obolelih od kovida-19.

Remdesivir je lijek koji je razvila američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju bolesti kovid-19.

Taj lijek prvenstveno je namenjen liječenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri liječenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

Rezultati ove studije treba da prođu dodatne stručne provjere.

Nasumično ispitivanje ovih ljekova sprovedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a uključilo je 11.266 pacijenata. Otprilike 2.750 ljudi dobilo je remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1.411 lopinavir, 651 interferon plus lopinavir, 1.412 samo interferon, a 4.088 nije dobilo nijedan od ispitivanih ljekova.

Kompanija Gilead izrazila je zabrinutost juče objavljenim istraživanjem, jer podaci nisu detaljno analizirani, pa tvrdi da se zbog toga ne može donijeti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira.

Ranije ovog mjeseca su podaci američke studije o remdesiviru kompanije Gilead pokazali da je liječenje ovim lijekom smanjilo vrijeme oporavka pacijenata oboljelih od kovida-19 za pet dana u poređenju sa pacijentima koji su dobili placebo u ispitivanju u koje je bilo uključeno 1.062 pacijenata.

“Podaci SZO izgledaju nedosljedni, jer su izvedeni iz više nasumičnih, manjih, kontrolisanih studija objavljenih u recenziranim časopisima koji potvrđuju kliničku korist od remdesivira”, saopšteno je iz kompanije Gilead za agenciju Rojters.

Rezultati ove studije doveli su u sumnje dosadašnje tvrdnje da je remedsivir ključan u liječenju težih slučajeva korone.

Za tim lijekom mjesecima je vladala velika potražnja u svijetu i teško se nabavlja.

“To je veoma skup lijek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku”, pojašnjavali su ljekari.

Remdesivir, antivirusni lijek za koji se trdvilo da blagotvorno djeluje na pacijente hospitalizovane sa teškim oblikom COVID-19, bolesti koju izazvia koronavirus, postao je tema koja je punila medijske izvještaje.

Korišćenje remdesivira je 1. maja odobrila Uprava za hranu i ljekove (FDA) u SAD i od tada je ovaj lijek dobio regulatorno odobrenje u nekoliko drugih zemalja. Mnoge zemlje osim SAD-a, Japan, Južnu Koreju, Indiju, Izrael i Veliku Britaniju koriste remdesivir u liječenju virusa korona.

U julu je i Evrospka agencija za lijekove odobrila korišćenje ovog lijeka za ličenje koronavirusa ali je istakla da postoji potencijalni problem toksičnosti za bubrege izazvan remdesivirom. Agencija podsjeća da akutna bubrežna insuficijencija može da bude izazvana drugim uzorčnicima, kao što su dijabetes i Kovid-19.

Podsjećamo da su Sjedinjene Američke Države u prvoj polovini ove godine kupile gotovo sve dostupne zalihe za tri mjeseca.

I Vlada Crne Gore je, uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, obezbijedila sredstva za nabavku remdesivira. Cijena tog lijeka je 345 eura po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

“Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula remdesivira na mjesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400,00 eura (bez PDV-a)”, kazao je nedavno ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Nije prvi put da je SZO zbunila svjetsku javnost objavljivanjem rezuktata brojnih istraživanja u liječenju koronavirusa , izdvajamo samo jedan primjer.

Naime ranije je Svdetska zdravstvena organizacija saopštila da je pušenje povezano sa većim rizikom od težeg oblika bolesti i većoj smrtnosti od koronavirusa kod hospitalizovanih pacijenata, iako nije precizirano koliko su ti rizici veći.

<<<Da li je Svjetska zdravstvena organizacija napravila najveću grešku u svojoj istoriji<<<

Prethodno su u aprilu francuski istraživači sugerisali da pušači imaju manji rizik od infekcije Kovidom-19 i da planiraju testiranje nikotinskih flastera na pacijentima i zdravstvenim radnicima. Tadašnje istraživanje je govorilo da među žrtvama kovida sa najtežom kliničkom slikom ima manje pušača, ali takav stav kasnije nije ponovljen.

A.Obradović

10

avatar
1000
9
1
0
 
10
KrapovicBernini🇮🇹amoBaba vangaPapiric
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krapovic
Gost
Krapovic

Taman sam se fono ugradio a sad ispade ne valja

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Ne pomaže? A Amerikanci mu zapaprili cijenu!!

amo
Gost
amo

SZO je najveca manipulatorska masinerija koja stvara viruse i bolesti,a onda pravi vakcine toboze za dobrobit covjecanstva.Lijek sigurno pomaze,ali njima ne odgovara.

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Bitno da je tramp reko da se lijecio sa tim hahaha
Kao sto je reko da se pije domestos pa su glupi amerikanci pojedini pili i crkli

Support
Gost
Support

A kako? Trampu je pomogao. Hehehe kako vas je navukao da napravite promet američkoj farmaciji. Koliko pukoše bosanci za njega?

😃
Gost
😃

Kako pojma nemamo, kako smo mali i ako mislimo da vladamo planetom…

Papiric
Gost
Papiric

Mi smo (ljudi) jedna planetarna bakterija koja se samo siri i protiv nas nema lijeka. Ako nastavimo da se razmnozavamo zarazicemo vremenom i ostale planete, pa solarni sistem itd. Kancer.

mico
Gost
mico

andol to je lijek al ga nema

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Cenzurišu li Facebook i Youtube dezinformacije koje širi farmako industrija?

Papiric
Gost
Papiric

Marihuana pomaze. Gram dnevno.

Send this to a friend