Medicina

Kod zubara u vrijeme epidemije samo ako vam je hitno

Iako odlazak kod zubara i nije baš nešto što vas raduje sada, u vrijeme epidemije, imate i dodatno opravdanje za to. To naravno ne treba da znači da zube možete da zanemarite, naprotiv, oralna higijena je neophodna, bez obzira na okolnosti.

Odlazak kod stomatologa na preventivni pregled nije nešto što biste sada trebali da radite smatraju virusolozi.

Blizak kontakt između stomatologa i pacijenta u zubarskoj stolici nosi prevelik rizik za prenos virusa, smatraju stručnjaci.

“Ako nemate kontinuirane bolove, otok ili krvarenje ne biste sada trebali da posjećujete stomatologe”, rekao je Džon Cibuer, direktor Instituta za medicinsku virusologiju na Univerzitetu Gisen u Njemačkoj.

U nekim zemljama za vreme epidemije novog koronavirusa naložen je prekid svih stomatoloških usluga osim hitnih, a u drugim su vlade pozvale sugrađane da odlože svoje preglede kako se ne bi dodatno izlagali riziku.

Cibuer kaže da su stomatolozi posebno izloženi mogućoj zarazi koronavirusom ako im je pacijent zaražen.

A što ako je zaražen stomatolog?

“U tom slučaju je rizik vrlo nizak jer stomatolozi i inače u svakodnevnom radu, po pravilu, treba da nose zaštitnu opremu – rukavice, hiruške maske i u određenim situacija zaštitne naočare. Mada zaraza nije nemoguća i pored svih mjera opreza”, rekao je Cibuer.

Osobe koje imaju dentalne problemom svakako bi prvo trebale da pozovu ordinaciju, a ne da se u njoj samo pojave, naročito ako već osjećaju neke simptome ili su bili izloženi koronavirusu.

Stomatolog će izvršiti trijažu i reći da li postoji potreba za dolaskom ili ne i dati savjet kako da postupite u takvoj situaciji. U svakom slučaju biće učinjeno sve da pacijent ne trpi bol.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ja kod njega tako i kad nije pandemija.

Animus
Gost
Animus

A kako da idemo i kad je hitno, kad su svi zatvorili????

Send this to a friend