Medicina

Koje maske su najefikasnija zaštita od koronavirusa: N95, pamučna, hirurška…

Foto: CdM

U vremenu u kome živimo, kao i predviđanja za budućnost sve je izvjesnije da ćemo zaštitne maske nositi kad god izlazimo iz domova, kako bi se zaštitili od infekcije koronavirusa. Jer nauka je jasna – zaštitne maske mogu da spriječe prenošenje koronavirusa i spasu živote.

Preliminarna analiza 194 zemlje otkrila je da se na mjestima gdje maske nisu preporučene povećava smrtnost od koronavirusa po glavi stanovnika za 55 odsto nakon prijavljenog prvog slučaja, u poređenju sa sedam odsto u zemljama sa smjernicama koje podržavaju nošenje maski.

Dvije maske medicinskog kvaliteta N99 i N95, su najefikasnije za filtriranje virusnih čestica

Postoji razlog zbog kojeg agencije preporučuju prvo da maske N99 i N95 budu rezervisane za zdravstvene radnike: obje se čvrsto zapečate oko nosa i usta kako bi vrlo malo virusnih čestica moglo da prodre unutra ili da izađe kroz njih.

Takođe sadrže upletena vlakna za filtriranje patogena koji se prenose u vazduhu. Studija objavljena u časopisu “Journal of Hospital Infection” prošlog mjeseca je procijenila više od 10 maski na osnovu njihove sposobnosti filtriranja čestica koronavirusa u vazduhu.

Istraživači su otkrili da su N99 maske smanjile rizik od zaraze za 94 odsto do 99 odsto nakon 20 minuta izlaganja u visoko kontaminiranom okruženju. N95 maske nude gotovo podjednaku zaštitu – naziv se odnosi na njegovu minimalnu 95 odsto efikasnost u filtriranju aerosola. Druga nedavna studija takođe je utvrdila da N95 maske nude bolju zaštitu od hirurških maski.

Jednokratne hirurške maske

Hirurške maske su izrađene od netkanog materijala, pa su obično najsigurnija opcija za zdravstvene radnike koji nemaju pristup maski N99 ili N95.

Studija u aprilu otkrila je da hirurške maske smanjuju prenos više vrsta koronavirusa (mada istraživanje ne uključuje ovaj novi, zvanično nazvan SARS-CoV-2), kroz respiratorne kapljice i manje aerosole.

Generalno, hirurške maske su oko tri puta efikasnije u blokiranju aerosola koji sadrže virus nego domaće maske za lice, pokazalo je istraživanje iz 2013. godine. Ali i one bi trebalo da budu prvenstveno rezervisane za zdravstvene radnike. U pitanju su jednokratne maske, pa se bacaju.

“Hibridne maske” su najbolja opcija iz domaće radinosti

U nedavnom naučnom radu koji još nije recenziran, istraživači u Velikoj Britaniji utvrdili su da su “hibridne” maske – kombinovane sa dva sloja pamuka sa 600 niti i drugim materijalom poput svile, šifona ili flanela – filtrirale više od 80 odsto sitnih čestica (manje od 300 nanometara) i više od 90 odsto većih čestica (veće od 300 nanometara), piše Biznis insajder.

Otkrili su da kombinacija pamuka i šifona nudi najviše zaštite, a slijede pamuk i flanel, pamuk i svila i četiri sloja prirodne svile. Istraživači su sugerisali da su ove mogućnosti čak i bolje u filtriranju sitnih čestica od maske N95, mada nisu nužno bile bolje za filtriranje većih čestica. Tim je takođe otkrio da su dva sloja pamuka sa 600 niti, ili dva sloja šifona, možda bolji u filtriranju sitnih čestica nego hirurška maska.

One su i najpreporučljivije široj javnosti, jer su višekratne, pa su jeftinija i ekološki prihvatljivija opcija. Naravno morate da ih dobro operete i osušite prije nove upotrebe.

Tri sloja pamuka ili svile takođe su dobra zaštita

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da maske od tkanine imaju tri sloja: unutrašnji sloj koji apsorbuje, srednji sloj koji filtrira i spoljni sloj napravljen od neapsorbujućeg materijala poput poliestera.

Studija Univerziteta u Ilinoisu koja još čeka stručni pregled, maske napravljene od košulje od tri sloja svile ili majica od 100 odsto pamuka mogu biti podjednako dobra zaštitai kao i maska medicinskog kvaliteta. Svila naročito ima elektrostatička svojstva koja mogu pomoći da zadrže manje virusne čestice.

Kese iz usisivača

Studija “Journal of Hospital Infection” otkrila je da kesice iz usisavača (ili filteri usisavača umetnuti u platnenu masku) smanjuju rizik od infekcije za 83 odsto nakon 30 sekundi izloženosti korona virusu i za 58 odsto nakon 20 minuta izlaganja u visoko kontaminiranoj sredini. Istraživači su otkrili da je materijal bio podjednako dobar u filtriranju aerosola kao i hirurške maske.

To bi mogla biti dovoljna zaštita za zaustavljanje epidemije.

Studija iz maja otkrila je da će univerzalno nošenje maski dovesti epidemiju pod kontrolu čak i ako bi maske bile samo 50 odsto efikasne u hvatanju zaraznih čestica.

Maske od kuhinjskih krpa i antimikobnih jastučnica

Kuhinjske krpe i antimikrobne jastučnice bile su sljedeća najbolja alternativa kesicama ili filterima za usisavač, pokazalo je isto istraživanje.

Krpe moraju da budu čvrsto tkane da bi pružile zaštitu, istaklu su istraživači. Oni smatraju da su antimikrobne jastučnice (obično izrađene od satena, svile ili bambusa) bolje nego standardne pamučne jastučnice kao zaštita.

Šalovi, marame, majice

Britanski istraživači otkrili su da je jedan sloj pamuka sa 80 niti među najmanje efikasnim materijalima koji blokiraju velike i male čestice koronavirusa. Šalovi i pamučne majice smanjili su rizik od infekcije za oko 44 odsto nakon 30 sekundi izlaganja koronavirusu, pokazalo je istraživanje “Journal of Hospital Infection”. Nakon 20 minuta izlaganja u visoko kontaminiranoj sredini, smanjenje rizika je palo na samo 24 odsto.

Međutim, i to je bolje nego nikakva zaštita, zaključuju istraživači.

Papirne maske

Istraživači navode da je i jedan sloj pamuka bolji nego maska od papira. Za razliku od hirurške maske, koja je obično naborana i napravljena od tri sloja tkanine, papirne maske su tanje, pa pružaju manju zaštitu.

Važno je i kako se nose maske

Moć zaštitne maske – uključujući N95 i hirurške maske – značajno se smanjuje kada postoji prostor između maske i kože.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da je dobro pričvrstite da ne prolazi vazduh ispod ivica maske. Uprkos tome, istraživanje je sugerisalo da nepravilno ili sporadično nošenje maski i dalje može da smanji prenos.

Maske treba da pokrivaju i nos i usta. Kada ih skidate, pazite da spoljna strana ne dođe u dodir sa ustima ili nosem.

18

avatar
1000
12
6
0
 
18
ko znaToniRumijaProsto ko pasulMisrerNo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rumija
Gost
Rumija

N95 ako nadjete u apoteci je od 3 do 7 e. Hirurska maska 50 centi, nosi se 2 sata. Pamucna maska sa dva sloja izmedju koji mozete uvuci celofan, ubrusni papir ili filter od usisivaca koji se dnevno mjenjaju a tkanina maske pere i pegla je najjeftinija varijanta a njena efikasnost nije istrazivana, ali upucuje na mogucnost dobre zastite. Mnogi… Više »

Prosto ko pasul
Gost
Prosto ko pasul

Najbolje su one maske koje se nose na nosu i ustima. U džepu, ili na bradi, ne radi ni jedna.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Kn95 maska je zakon. Ne dira puno oko usana no je odbijena. Jaka, ne lomata se. Fino se sklapa. Vrijedi svaki cent. Gospodska

Toni
Gost
Toni

Bitno je da je gospodska.

Gorske oči
Gost
Gorske oči

Slabo ijedna možete da zaštiti od ovoga virusa korone.Za to najbolje zaštita je selo , posebno ona napuštena planinska.Tamo je distanca zagarantovana i ne trebaju maske.

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Moja se već usmrdila od starosti,jedna strana gumene špage pukla pa sam vezo čvor i ide iopet….ne pada mi na pamet da kupujem novu za 80 centi.

Ktn
Gost
Ktn

Moja je pocela da se ceba 🤣 odvaljuju se djelovi

MisrerNo
Gost
MisrerNo

Ja sam moju već brijao 5-6 puta….. prije cu se od nje otrovat no me Korona iźes….

ko zna
Gost
ko zna

Barem je operi 🙂

Nn2
Gost
Nn2

A PM 2,5 sa filterom? Ja nju kupila, istina, samo što ne crknem ispod ali tripujem da štiti..

NeunistiviNarod
Gost
NeunistiviNarod

Najbolji narod je onaj, koji nosi jednu masku za jednokratnu upotrebu,puna tri mjeseca, i jos ce tri, ako zatreba, i nista mu se ne moze!

Stargirl
Gost
Stargirl

Dobro pričvrstite da ne uđe vazduh i ugušite se na 40 stepeni …zagarantovano je dau tomslučaju nećete umrijeti od korone 😂

Crni Grujo
Gost
Crni Grujo

Na pakivanju maski nin medical mask. Pametnome dosta.

NikoBitan
Gost
NikoBitan

Pa da si pametan kao sto kazes shvatio bi i da je to iz razloga sto bi milioni ljudi ih tuzili prilikom dobijanja virusa.. Aj zdravo, priuči!

Slavko
Gost
Slavko

A dje su maske iz aviona i aviona donacija? Nismo dobili jednu jedinu.

Animus
Gost
Animus

Prodaju se u apotekama, nedje je bilo i preko euro po komadu…ali evo padaju, 20-60 centi po komadu haha

Struko muko
Gost
Struko muko

SA instagrama su reklamirane odavno

Pop
Gost
Pop

Nijedna ….

Send this to a friend