Medicina

Koronavirus ipak ima sezonski karakter

Toplo vrijeme i tropska klima zaista mogu pomoći u smanjenju transmisije covid-19 infekcije, sugeriše novo naučno istraživanje.

Studija je otkrila da mjesta s toplim temperaturama i daljim satima sunčeve svjetlosti, poput zemalja blizu ekvatora i onih koje imaju pravo ljeto, bilježe nižu stopu slučajeva covida-19 u poređenju sa zemljama udaljenijima od ekvatora i onima s hladnijim vremenom, piše Live Science.

Saznanja su se pokazala pouzdanim čak i nakon što su istraživači uzeli u obzir druge faktore koji mogu uticati i na širenje covida-19 i na broj prijavljenih slučajeva, poput stope urbanizacije u zemlji i intenziteta testiranja na covid-19. Ipak, autori studije naglašavaju da njihova otkrića ne znače da će ljetnje vrijeme eliminisati covid-19, ali ljudima to može pomoći u borbi protiv zaraze.

Korona neće nestati tokom ljeta

“Naši rezultati ne znače da će infekcija nestati tokom ljeta ili da neće pogađati zemlje blizu ekvatora. Umjesto toga, više temperature i intenzivnije ultraljubičasto zračenje ljeti vjerojatno će pripomoći epidemiološkim mjerama u suzbijanju virusa SARS-CoV-2, nove varijante korona virusa”, napisali su autori rada objavljenog 27. aprila u časopisu Scientific Reports.

Ubrzo nakon što je u zimu 2020. godine započela pandemija covida-19, šprkulisalo se da ljetne temperature mogu donijeti olakšanje. Zaista, mnogi respiratorni virusi, uključujući viruse gripa, pokazuju sezonski obrazac, vrhunac dostižu zimi i opadaju ljeti. naučnici ne znaju sa sigurnošću zašto virusi slijede sezonski obrazac, ali smatra se da brojni faktori imaju ulogu. Na primjer, studije ukazuju da su mnogi respiratorni virusi stabilniji i duže se zadržavaju u vazduhu u hladnijim okruženjima s niskom vlagom, ističe Live Science. Ljudsko ponašanje, poput okupljanja u zatvorenom prostoru zimi, takođe bi moglo podstaći prenos virusa.

Studije u laboratorijskim uslovima takođe su otkrile da visoke temperature i vlaga smanjuju preživljavanje virusa SARS-CoV-2, ali nije bilo sasvim jasno odnosi li se to i na prenos u stvarnom životu. U novom istraživanju naučnici su analizirali podatke iz 117 zemalja, koristeći brojke o širenju covida-19 od početka pandemije do 9. januara 2021. Statističkim metodama istraživali su odnos između širine, što utiče na količinu sunčeve svjetlosti, kao i na temperaturu i vlažnost, te stope širenja covida-19.

Toplina i sunčeva svjetlost smanjuju širenje virusa SARS-CoV-2

Takođe su koristili podatke Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu faktora koji mogu uticati na stopu zaraze covidom-19 u nekoj zemlji, poput vazdušnih putovanja, rashoda za zdravstvenu zaštitu, odnos starijih i mlađih ljudi te ekonomskog razvoja. Otkrili su da je svaki porast širine od ekvatora za jedan stupanj povezan s povećanjem broja slučajeva covida-19 od 4.3 odsto na milion ljudi. To znači da zemlja 1000 kilometara bliža ekvatoru u poređenju s drugom može očekivati 33 odsto manje slučajeva covida-19 na milion ljudi, pod uslovom da su svi ostali faktori jednaki.

“Naši su rezultati u skladu s hipotezom da toplina i sunčeva svjetlost smanjuju širenje virusa SARS-CoV-2 i rasprostranjenost covida-19”, navode autori studije iz Heidelberškog instituta za globalno zdravlje u Njemačkoj i Kineske akademije medicinskih nauka u Pekingu.

Otkrića takođe znače da se prijetnja ponovnog oživljavanja epidemije može povećati tokom zime, kao što se vidjelo u mnogim zemljama sjeverne hemisfere u decembru 2020. i januaru 2021. godine.

Autori ukazuju da je njihova studija uključivala podatke samo do 9. januara 2021. godine, prije nego što su se brojne varijante covida-19, uključujući sojeve koji su se prvi put pojavili u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, počele širiti svijetom, pa nije jasno hoće li i ti sojevi slijediti sezonski obrazac infekcije, zaključuje Live Science.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Petin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petin
Gost
Petin

Samo je sezona svu godinu.

Send this to a friend