Medicina

Naučnici napravili veliki korak u dijagnostici bolesti srca

Ilustracija, foto: Pixabay

Novom metodom analize snimaka urađenih kompjuterizovanom tomografijom (CT) moguće je predvidjeti kojim pacijentima prijeti srčani udar i to godinama prije nego što se dogodi.

Tehnologiju su naučnici sa Oksforda razvili u saradnji sa ustanovama u Njemačkoj i Americi, koristeći se algoritmima kako bi proučili masnoće nakupljene oko koronarnih arterija prikazanih na snimcima srca urađenih CT-om.

Masnoće se mijenjaju kada se arterija upali i to može da posluži kao rano upozorenje u 30 odsto slučajeva srčanih udara.

“Ako možete identifikovati upalu arterija srca, onda možete da kažete koja arterija će izazvati srčani napad”, kaže oksfordski profesor Karalambos Antoniades.

Ljekari će moći da predvide kojim arterijama prijeti sužavanje

Većinu srčanih udara izaziva nakupljanje masnoća na unutrašnosti arterija, što sužava venu, smanjuje njenu prohodnost i dotok krvi u srce.

Za sada snimci CT-a pokazuju ljekarima mjesto na kom je arterija već sužena zbog nakupljanja masnoća, ali sa novom tehnologijom ljekari će moći da predvide kojim arterijama preti suženje. Naučnici se nadaju da će je odobriti vlasti sa obje strane Atlantika u roku od godine dana.

“Možemo reći – arterije su vam upaljene i suženje će se dogoditi u roku od pet godina. Zato možda možete već danas da počnete da preduzimate preventivne mjere kako biste spriječili formiranje naslaga masnoća”, kaže Antoniades.

Srčani i moždani udari dva su najveća uzroka smrti u svijetu.

Send this to a friend