Medicina

Naučnici otkrili dvije različite mutacije novog koronavirusa

Kineski naučnici sa Univerziteta u Pekingu i Kineske akademije nauka proučavali su promjenu genetske strukture virusa na 103 prikupljena uzorka, piše časopis “Global Times”.

U uzorcima, na kojima su rađene analize, otkrivene su dvije različite podverzije virusa. Mutacije koronavirusa identifikovane su kao “S-coV” i “L-coV”.

Ova studija objavljena je u časopisu ”National Science Review”.

Navedeno je da je “S-coV” vrsta koronavirusa povezana sa slijepim miševima i ima manju stopu zaraznosti, dok je kod “L-coV” ona veća i više je štetniji za respiratorni sistemu ljudi.

Navedeno je i da mogućnost treće mutacije virusa ne treba zanemariti.

Jang Čangšo iz Vuhana, stručnjak za naučno istraživanje virusa, naveo je da mutacije COVID-19 najvjerovatnije nastaju zbog uslova u prirodi i okolini ili zbog zaraženih osoba, što znači da virus ima više izvora.

Jang je upozorio da se mogu pojaviti dodatne mutacije jer se nova vrsta koronavirusa velikom brzinom širi svijetom.

Hong Nanšin, jedan od vodećih epidemiologa u Kini, izjavio je da su urađena istraživanja na osnovu kojih će se utvrditi izvor virusa.

Novi koronavirus, koji je prvi put otkriven u Kini, zarazio je više od 95.000 ljudi širom svijeta i prouzrokovao smrt više od 3.000 osoba.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Vuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u oko 80 zemalja širom svijeta.

Najviše zaraženih i smrtnih slučajeva je u Kini gdje je dosad preminulo 3.014 osoba.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Jasno da je virus izasao iz labaratorije,samo je pitanje cije

papiric
Gost
papiric

kada je bitno, treba nam lijek, vakcina

Send this to a friend