Medicina Ćelije Švan imaju oblik hobotnice

Naučnici otkrili novi organ u ljudskom tijelu

Naučnici su pronašli novi organ preko kojeg ljudi osjećaju bol, što bi moglo da dovede do razvoja novih ljekova protiv bolova.

Istraživači kažu da su otkrili da su posebne ćelije koje okružuju ćelije nerava za osjećaj bola i koje se šire ka spoljnom sloju kože, po svemu sudeći povezane sa osjećajem bola.

To je, piše Gardijan, otkriće koje ukazuje da se iza uzvika “jao”, krije novi organ.

Naučnici kažu da otkriće omogućava novi uvid u bol i da bi to moglo da pomogne da nađu odgovori na dugogodišnje zagonetke.

“Najvažnije pitanje za nas je da li su te ćelije zapravo uzrok za određene vrste hroničnih bolova”, rekao je za Gardijan koautor istraživanja, profesor Patrik Ernfors sa Karolinska instituta u Švedskoj.

U tekstu u magazinu “Sajens” istraživači su otkrili kako su ispitivali prirodu ćelija u koži koje su, kako su naveli, u velikoj mjeri bile zanemarene. U pitanju je vrsta ćelija “švan”, koje obmotavaju i ulaze u nervne ćelije kako bi ih održale u životu. Studija je otkrila da “švan” ćelije imaju oblik hobotnice.

Nakon što su ispitali tkiva, naučnici su pronašli grupu ćelija ispod spoljnog sloja kože, ali su otkrili i da te ćelije imaju duge produžetke koji se obmotavaju oko završetaka nerava za osjećaj bola, koji se produžavaju u epidermis, spoljni sloj kože.

Naučnici su bili iznenađeni otkrićem, jer se dugo verovalo da su završeci neravnih ćelija u epidermisu goli ili da nemaju omotač.

“U oblasti bola govorimo o slobodnim nervnim završecima koji su odgovorni za osećaj bola, ali oni u stvari nisu slobodni”, rekao je Ernfors. Najveće otkriće tima naučnika je to da “švan” ćelije mogu da osjete bol.

Do otkrića je došlo korišćenjem optogenetike, koja je uključivala genetsko modifikovanje miševa tako da “švan” ćelije u koži njihovih nogu proizvode protein koji može da upija svjetlost. Kada je svjetlost uperena na ćelije, taj protein se mijenja utičući na membrane i proizvodeći promenu u električnom punjenju ćelija, drugim riječima, stimulišući ćelije.

Kada je svjetlost bila uperena na te ćelije, miševi su podizali noge. Takođe su lizali kožu, tresli se i podizali prednje šape u odbrambeni položaj, što pokazuje da su “švan” ćelije prouzrokovale bol.

Što je pulsiranje svetla duže trajalo, broj ispaljivanja obližnjih nervnih ćelija je rastao, što podržava ideju da “švan” ćelije šalju signale mozgu kroz nervne ćelije.

Naučnici smatraju da su ove ćelije važne za osećanje bola, bar kada je riječ o mehaničkim povredama i kažu da su u suštini pronašli novi organ za osjećaj bola.

“Taj organ je dvoćelijski receptor koji zajedno čine nerv i švan ćelija”, objasnio je Ernfors.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cika miki
Gost
Cika miki

Ja kao laik mislim da treba da osecamo bol zamisli radnika na cirkular pocne da pita kolege cija je ono ruka ispod cirkulara ne znajuci da je njegova bez bòla

Send this to a friend