Medicina

Naučnici sa Oksforda razvili pouzdan brzi test za antitijela na Kovid-19

Test klasifikuje mikroskopske slike netaknutih djelova različitih virusa

Naučnici sa britanskog Univerziteta Oksford razvili su brzi test za kovid-19 koji može da identifikuje koronavirus za samo pet minuta, objavili su stručnjaci dodajući da bi on mogao da se koristi za masovna testiranja na aerodromima i u kompanijama.

Univerzitet se nada da bi testiranja mogla da počnu početkom 2021. a odobrenje šest mjeseci kasnije.

Testom bi mogao da se detektuje koronavirus, kao i da se razlikuje od drugih virusa sa priličnom sigurnošću, kažu stručnjaci.

“Naša metoda brzo otkriva netaknute djelove virusa”, rekao je profesor Ahiles Kapanidis sa katedre za fiziku i dodao:

“Test će biti jednostavan, izuzetno brz i pristupačan”, prenosi N1.

Brzi testovi na antitijela ključni su za masovno testiranje i ponovno otvaranje država u vrijeme kada virus još slobodno cirkuliše. Oni koji se već koriste su brži i jeftiniji, ali manje pouzdani od postojećih molekularnih PCR testova.

Siemens Healthineers je objavio da u Evropi kreće s novim testom na antitijela, ali je upozorio da proizvođači teško mogu da zadovolje ponudu.

Iako će Oksfordov test biti dostupan tek iduće godine, mogao bi na vrijeme, prije iduće zime, da pomogne u suzbijanju epidemije.

Zdravstvene vlasti su upozorile da će ljudi morati da žive sa koronavirusom čak i kada se pronađe vakcina, prenosi N1.

“Nadolazeći zimski meseci će biti izazovni zbog toga što ne znamo koji su efekti SARS-CoV-2 u kombinaciji sa ostalim sezonskim respiratornim bolestima”, rekla je Nikol Rob sa medicinskog fakulteta Varvik.

“Pokazali smo da naš test može pouzdano da razlikuje različite viruse u kliničkim uzorcima, što je ključna stvar u idućoj fazi pandemije”, dodala je.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
5g ili 4s a?MarshalDuklje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

A ja mislio da ce prvi bit ovi sa udg !!!

5g ili 4s a?
Gost
5g ili 4s a?

Gledaj sad koliko ti je zivot tuzan… Kad ti na vijest o virusu mijesas politicku ozlojadjenost u komentaru. Hajde sad, iskreno, odradi samorefleksiju i zapitaj se da li si kvalitetno ljudsko bice?

Send this to a friend