Medicina

Naučnici tvrde: Antitijela ove životinje pomažu protiv koronavirusa

Istraživači smatraju da bi antitijela lame mogla da pomognu u zaštiti onih koji do sada nisu bili zaraženi koronavirusom, prenio je Gardijan.

Prema studiji koja je prošle nedjelje objavljena u naučnom časopisu Sel, antitijela u krvi lame mogla bi da pruže zaštitu od koronavirusa.

Za razliku od ljudi, lame imaju mala antitijela koja mogu da prodru u proteine virusa koji su isuviše mali za ljudska antitela, što im pomaže da se izbore sa prijetnjom koja dolazi od njih. Istraživači se nadaju da bi antitijela lame mogle da pomognu ljudima koji se još uvjek nisu zarazili koronavirusom.

Već ranije je dokazano da antitijela lame mogu da se bore protiv SARS-a i MERS-a, zbog čega su naučnici pomislili da bi ona takođe mogla da budu efikasna i u borbi protiv COVID-19. To se i pokazalo kao tačno, bar na čelijskom nivou, a sljedeći korak su klinička ispitivanja, na čemu istraživači trenutno rade.

Za sve ljubitelje ovih životinja, vijest ne predstavlja iznenađenje – poznate su po ulozi u liječenju raznih bolesti, a u posljednje vrijeme ispituje se njihov potencijal u borbi protiv HIV-a i drugih virusa.

Osim toga, mnogi smatraju da moć liječenja lami ide dalje od one na mikroskopskom nivou i da ove životinje imaju sposobnost da umire ljude i smanje njihovu anksioznost.

“Lame i ljudi su prirodni saveznic”i, tvrdi Džordž Kaldvel, koji se bavi uzgajanjem lami u Sonori u Kaliforniji.

“Lame ostvaruju višestruku korist u životu ljudi, čak je i njihova krv blagotvorna za nas”, istakao je on.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
NickTandara-mandaraZabjelo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tandara-mandara
Gost
Tandara-mandara

Znači, ništa spužve iz Jadrana?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Đe su oni sunđer što ih ima kod nas u more u Budvi hahaha

Nick
Gost
Nick

Kupio ih je Bil Gejc no se to krije od nas.

Send this to a friend