Medicina

Naučnici upozoravaju: Ozbiljna oštećenja mozga povezana sa koronom

Ilustracija

Ljekarima su možda promakli znakovi ozbiljnih i potencijalno fatalnih poremećaja mozga koji su podstaknuti koronavirusom, jer se pojavljuju kod pacijenata koji imaju blage simptome ili se oporavljaju, upozoravaju naučnici.

Neurolozi su danas objavili detalje o više od 40 pacijenata iz Velike Britanije koji su zaraženi novim koronavirusom, a čije komplikacije su varirale od upale mozga i delirijuma do oštećenja nerava i moždanog udara. U nekim slučajevima neurološki problem bio je prvi i glavni simptom pacijenta.

Studija, objavljena u časopisu Brain, otkrila je porast broja osoba koje su imale akutni diseminovani encefalomijelitis (ADEM) tokom prvog talasa infekcije u Britaniji.

Na Institutu za neurologiju Londonskog univerzitetskog koledža UCL, broj pacijenata sa tom bolešću se povećao sa jednog u mjesec dana prije pandemije na dva ili tri nedjeljno u aprilu i maju. Jedna žena, koja je imala 59 godina, umrla je od komplikacija, prenosi Guardian.

Desetak pacijenata imalo je upalu centralnog nervnog sistema, 10 je imalo probleme sa delirijumom ili psihozom, a osam moždane udare. Dodatnih osam oboljelih od koronavirusa je imalo probleme sa perifernim nervima, najčešće dijagnostikovanim kao Giljen-Bareov sindrom (rijеtkо оbоljеnjе kојe pоčinjе iznеnаdа оduzеtоšću nogu kоја sе potom širi nа gоrnjе djеlоvе tijеla).

Autor studije Majkl Zandi kazao je da su primijetili da koronavirus utiče na mozak na način kakav nije viđen kada je riječ o drugim virusima.

Ti slučajevi izazvali su zabrinutost zbog dugoročnih zdravstvenih efekata Covid-19, jer su neki pacijenti i nakon oporavka ostajali bez daha, umarali se, ali i imali probleme sa ukočenošću i pamćenjem.

Jedna pacijentkinja je počela čudno da se ponaša dan nakon što je otpuštena iz bolnice – više puta je oblačila i skidala kaput,  počela je da halucinira, govoreći da u svojoj kući vidi majmune i lavove. Ponovo je primljena u bolnicu i postepeno se oporavljala uz terapiju antipsihoticima.

Druga žena je primljena u bolnicu sa glavoboljom i ukočenom desnom rukom nedjelju dana nakon što je imala groznicu i kašalj. Kasnije joj je bila potrebna hitna operacija uklanjanja dijela lobanje kako bi se ublažio pritisak na otečeni mozak.

“Želimo da medicinari širom svijeta budu upozoreni na ove komplikacije koronavirusa”, kazao je Zandi.

On je apelovao na zdravstvene radnike da razgovaraju sa neurolozima u slučaju kada pacijenti imaju kognitivne simptome, probleme sa pamćenjem, umor, ukočeni su ili se zamaraju.

Naučnici ističu da je jedan od razloga za zabrinutost i to što bi virus mogao da izazove suptilna oštećenja mozga kod dijela populacije, koja bi postala očigledna tek u narednim godinama.

Ž.N.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Katastrofa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Katastrofa
Gost
Katastrofa

Znaci da su mozda slonovi oni bili zarazeni koronom i pomrli..

Send this to a friend