Medicina

Neurološki poremećaj zaustavio ispitivanje vakcine sa Oksforda

Foto: Twitter

Transverzalni mijelitis, neurološki poremećaj izazvan upalom kičmene moždine, kod jednog ispitanika razlog je privremenog prekida treće faze ispitivanja jednog od favorita za vakcinu protiv novog koronavirusa, prenosi BBC.

<<<Obustavljeno istraživanje vakcine protiv korone, učesnik imao reakciju na lijek<<<

<<<Zbog čega je treća faza testiranja vakcine presudna<<<

Univerzitet Oksford objavio je da je privremeno prekinuo ispitivanje vakcine koju razvija u saradnji sa farmaceutskim divom AstraZenecom zbog bolesti ispitanika u Britaniji, odnosno zbog toga što je imao moguću nepoželjnu reakciju na vakcinu.

AstraZeneca opisala je prekid kao “rutinski”, a bolest kao “neobjašnjenu”.

Ishodi ispitivanja raznih mogućih vakcina širom svijeta pomno se prate, a vakcina AstraZenece i Oksforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici.

Nakon uspješne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi ta vakcina mogla da bude jedna od prvih na tržištu.

Treća faza ispitivanja proteklih nedjelja obuhvatila je oko 30.000 ispitanika u SAD, Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi.

U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se djelotvornost vakcine i njena bezbjednost, odnosno da li ima negativne posljedice na zdravlje, ona obuhvata hiljade ispitanika i može da traje nekoliko godina.

New York Times izvijestio je da se kod dobrovoljca u britanskoj grupi ispitanika pojavio transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu, koji može biti rezultat virusne infekcije.

Uzrok bolesti kod tog ispitanika još nije otkriven, ističe list, i sad bi nezavisna istraga trebalo da utvrdi da li postoji neka povezanost sa ispitivanom vakcinom.

Direktor Wellcome Trust Džeremi Farar, stručnjak za zarazne bolesti, kaže da su privremeni prekidi ispitivanja vakcine uobičajeni i ističe da je važno ozbiljno tretirati svaku moguću nepoželjnu reakciju na vakcinu, kao i da taj nadzor bude nezavisan.

“Ključno je da se svi podace objave otvoreno i transparentno, jer javnost mora da ima potpuno povjerenje da je vakcina sigurna i djelotvorna i da će, na kraju, dovesti do završetka pandemije”, dodaje Farar.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da želi vakcinu prije američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, a njegove riječi pojačale su zabrinutost da bi politika prevladala nad sigurnošću u trci za razvoj vakcina.

Sličnu zabrinutost stručna javnost je iznijela i nakon objave ruskog predsjednika Vladimira Putina da ta zemlja ima prvu vakcinu na svijetu koje su već neki dobili i to prije nego što je sprovedena treća faza ispitivanja.

Već se devet institucija odnosno kompanija koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa javno obavezalo na poštovanje svih naučnih i etičkih standarda u razvoju vakcine, pokušavajući da uvjere javnost da neće podleći pritiscima u potrazi za vakcinom.

AstraZeneca je među njima, a tu su i farmaceutski divovi poput Johnson & Johnsona, BioNTecha, GlaxoSmithKlinea, Pfizera, Mercka, Moderne, Sanofija i Novavaxa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) gotovo 180 kandidata za vakcinu je u raznim fazama testiranja širom svijeta, ali niko još nije dovršio kliničko ispitivanje.

Organizacija je objavila kako ne očekuje da će vakcina ispuniti njene standarde za efikasnost i sigurnost kako bi bila odobrena ove godine zbog vremena koje je potrebno za ispitivanje sigurnosti vakcine.

Uz Rusiju i Kina je počela da daje svojim građanima vakcine koje su u fazi razvoja i koje SZO vodi kao kandidate za vakcinu na kojima se još sprovode ispitivanja.

Američka agencija koja odobrava puštanje na tržište kako ljekova tako i vakcina, Uprava za hranu i ljekove (FDA) sugerisala je da bi mogla dati zeleno svijetlo vakcinama za konoravirus i prije završetka treće faze kliničkog ispitivanja.

Prošle nedjelje američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti pozvao je američke savezne države da ukinu neke uslove kako bi se vakcina mogla distribuirati prije 1. novembra, što je datum dva dana uoči američkih predsjedničkih izbora.

Vijest da je privremeno prekinuto ispitivanje vakcine na prvi pogled može da djeluje i zabrinjavajuće, piše BBC, ali ne radi se o rijetkoj pojavi.

Svaki put kad ispitanik dođe u bolnicu, a uzrok njegove bolesti ne može odmah da se otkrije – to zaustavlja ispitivanje vakcine.

BBC navodi da je ovo drugi put da je ispitivanje vakcine sa Oksforda i AstraZenece prekinuto , prvi put se desilo u aprilu kada su prvi dobrovoljci počeli da primaju vakcinu.

“U velikim isptivanjima bolesti se slučajno događaju ali moraju se nezavisno analizirati kako bi se svaki slučaj pažljivo proučio”, kažu sa univerziteta Oksford.

Konačno odobrenje za nastavak ispitivanja vakcine donosi nadležni zdravstveni regulator i taj postupak traje nekoliko dana, ali do tada su sva vakcinisanja u svim zemljama u kojima se ta vakcina testira privremeno obustavljena.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Damjanović
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Damjanović
Gost
Damjanović

Hahaha, ovi sa zapada će navući neku muku, navući će još gore boleštine. Ne umijete vi to da napravite, batalite se rabote. Braća Rusi su je odavno napravili i uveliko se vakcinišu bez posledica. Kupite od njih vakcinu, manite se ćorava posla, eto ćete svi otići nervno.

Send this to a friend