Medicina

Opasno je zaustavljati kijanje

Ako nastojite zatvoriti usta dok kijate, neće vam iskočiti oči, ali moglo bi vam nastradati grlo i puknuti neki mišići, barem se to dogodilo jednom čovjeku koji ovaj savjet nije poslušao, piše IFLScience.

U izvještaju o ovom slučaju u British Medical Journal-u, doktori opisuju incident u kojem je pacijentu puknulo grlo nakon što je nastojao prigušiti kijanje zatvarajući usta i začepivši nos.

Tridesetčetverogodišnji muškarac se pojavio u hotnoj pomoći nakon što mu je otekao vrat. Jedva je mogao govoriti, teško je gutao i osjećao je velike bolove.

Dok su tokom pregleda čuli pucanje i zvukove koji su se širili od njegova vrata sve do rebara. To je bio siguran dokaz da su se mjehurići vazduha uspjeli uvući u duboko tkivo i mišiće prsnog koša. To je tehnički poznato kao potkožni emfizem i pneumomedijastinum.

To se obično događa kada osoba doživi značajnu traumu prsnog koša, pri čemu vazduh iz pluća ulazi u prsnu šupljinu. Vazduh ostaje zarobljen ispod kože.

Zbog ozbiljne prirode povrede i rizika duboke infekcije, muškarac je hospitalizovan. Sedam dana liječio se antibioticima dok se čekalo da otok splasne, a cijelo vrijeme hranjen je cjevčicom kroz nos.

“Zaustavljanje kijanja blokiranjem nosnica i zatvaranjem usta je opasan manevar i treba ga izbjegavati”, upozoravaju doktori.

Usta i nos bi, kad kinemo, trebalo da pokrijemo maramicom, najbolje papirnom, jednokratnom, koju možemo odmah da bacimo. U slučaju da nemamo maramicu, može poslužiti i lakat.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Seljo boy
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Seljo boy
Gost
Seljo boy

Zašto bilo ko zaustavlja kijanje??? Ja posebno volim ono “AHAAAAA” , koliko god mogu

Send this to a friend