Medicina

Operacija tumora na mozgu uživo prenošena na Fejsbuku

Oko 100.000 ljudi pogledalo je do srijede četrdeset minuta dugi dio operacije u kojoj su ljekari uklanjali tumor iz mozga Džene Šard u utorak prijepodne, a koji je prenošen uživo na Fejsbuku.

Snimak prikazuje pacijentkinju (25) kako razgovara s ljekarima s jedne strane zavjese dok ljekari u hirurškim maskama operišu njen mozak s druge strane zavjese.

Šard je pretrpjela moždani udar zbog velike količine krvnih sudova u lijevom temporalnom režnju zbog čega je imala poteškoća s govorom, kazao je predstavnik klinike za neurologiju metodističkog zdravstvenog centra u Dalasu Nimeš Patel.

“Ostala je budna tokom operacije kako bi lekari bili sigurni da neće oštetiti neki dio mozga koji kontroliše govor pa je morala da izgovara razne riječi tokom zahvata kako bi hirurzi napravili mapu njenog mozga. Kako bismo utvrdili kojim ćemo putem pristupiti tumorskoj masi morali smo da utvrdimo koji je put siguran”, rekao je Patel.

Šardovoj su postavljali čak i pitanja o njenom psu kako bi testirali pamćenje tokom zahvata koji je ukupno trajao četiri i po sata.

“Operacija na mozgu uz budnost pacijenta nije rutinska iako ih radimo. Zavisi od toga gdje je oštećenje koje moramo da operišemo i želimo li da pacijent bude budan ili uspavan”.

Šard, studentkinja iz Ilinoisa biće otpuštena iz bolnice u četvrtak.

Send this to a friend