Medicina

Počela prva testiranja vakcine protiv Covid-a 19

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da su počela prva testiranja vakcine protiv koronavirusa SARS-kov-2 kako bi se svijet što prije izborio sa napredujućom pandemijom.

Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da su testiranja počela “tek 60 dana nakon genetskog sekvenciranja koronavirusa” koji je zahvatio veliki broj zemalja širom svijeta.

Tedros je za “nevjerovatno dostignuće” pohvalio medicinske stručnjake širom svijeta, koji su, kako je rekao, zajedničkim naporima “sistematski evaluirali eksperimentalno liječenje”.

Istakao je da pojedinačna mala istraživanja sa različitim metodama liječenja možda neće rezultirati jasnim i dovoljno konkretnim dokazima o pravom pravcu kojim treba ići da bi se spasavali životi.

Zbog toga SZO sa svojim partnerima organizuje veliku studiju širom svijeta da bi uporedila iskustva.

Ispitivanje će biti nazvano “Iskušenje solidarnosti”, a iznjedriće pojednostavljene procedure koje će omogućiti čak i bolnicama koje su preplavljene pacijentima da učestvuju u njemu.

Zemlje koje su se već priključile studiji su: Argentina, Bahrein, Kanada, Francuska, Iran, Norveška, Južna Afrika, Španija, Švajcarska i Tajland.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Zeljko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zeljko
Gost
Zeljko

Sugestija za redakciju:
Iz teksta u drugom pasusu treba izbaciti navođenje Srbije , jer je očigledno da je novinar koristio ovaj dio teksta sa nekog sajta iz Srbije.

Send this to a friend