Medicina

Pogledajte kako se pravi i čuva ruska vakcina Sputnjik V

Bilo bi to sasvim obično naselje nadomak Moskve da u njemu ne živi 150 naučnika sa porodicama. Do posla ne putuju jer je u njihovim dvorištu centar za istraživanje i razvoj ljekova jedne od vodećih ruskih farmaceutskih kompanija.

Desetak kilometara dalje smještena je fabrika u kojoj su se do epidemije koronavirusa proizvodili samo ljekovi. Od prošle godine i vakcine Sputnjik V.

“Proces prilagođavanja novim proizvodima obično traje dvije godine, ali mi smo uspjeli da sve završimo za tri mjeseca. Uključili smo naše najbolje specijaliste – devedesetoro ljudi se bavilo adaptacijom tehnike i dorađivanjem tehnologije za trenutne potrebe”, ističe Danil Taljanski, direktor farmaceutske kompanije “Generijum”, za Radio-televiziju Srbije.

A bilo je potrebno da se fabrika podijeli u šest sanitarnih zona. Napravljena su postrojenja za prečišćavanje vazduha kako bi se obezijedili visoki standardi proizvodnje. Prečišćava se i voda za preparate, a potom čuva na 90 stepeni. Gotova vakcina čuva se na minusu.

Minus 18 i niže je temperatura na kojoj se u komori čuva ruska vakcina Sputnjik V. Iz pogona fabrike od kraja oktobra do danas izašlo je više od šest miliona doza, a obim proizvodnje svakodnevno raste.

Ipak, nedovoljno za potrebe Rusije i zemalja koje bi uvozile vakcinu. Zato se razmišlja o prenosu tehnologije u druge države. Na spisku je,  piše RTS, i Srbija.

Send this to a friend