Medicina

Prekinuto istraživanje vakcine protiv HIV-a

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) u SAD-u prekinuo je ispitivanja na eksperimentalnim vakcinama koje su trebale da zaštite od zaraze HIV virusom zbog toga što nisu ispunjena očekivanja.

Kako piše BBC, time su ugašene sve nade, a NIH je zaustavio istraživanje na HVTN 702 vakcinama na više od 5.000 ljudi u Južnoafričkoj Republici jer je utvrđeno da ne sprečavaju zarazu HIV-om koji uzrokuje AIDS.

Stručnjaci su izrazili duboko razočarenje i poručili da se potraga za vakcinom mora nastaviti. Ta vakcina ne sadrži virus i zbog toga ne predstavlja pretnju zaraze HIV-om za ljude koji je prime.

Propala vakcina bila je nova verzija prvog kandidata koja je mogla da spriječi zarazu HIV-om jer se pokazalo da je pružala određenu zaštitu od virusa u kliničkom istraživanju sprovedenom na Tajlandu.

Postoji mnogo različitih vrsta HIV-a i vakcina je bila prilagođena najučestalijem podtipu u Južnoafričkoj Republici, gdje je jedna od najviših stopa zaraze HIV-om u svijetu.

Polagane su velike nade u tu vakcinu koja je mogla da se adaptira i obuhvati i druge vrste HIV-a koji postoje u drugim djelovima svijeta.

U istraživanju su učestvovali dobrovoljci koji su primili ili placebo ili eksperimentalnu vakcinu.

Prvi podaci pokazali su da se HIV-om u praćenom periodu zarazilo 129 osoba koje su primile eksperimentalnu vakcinu i 123 među onima koji su primili placebo.

Doktor Entoni Faući iz NIH-a rekao je da nažalost ta vakcina neće predstavljati okončanje globalne pandemije.

“Naučnici nastavljaju da rade na drugim pristupima i stvaranju sigurne i delotvorne vakcine protiv HIV-a i verujem da se to može postići”, dodao je Faući.

U primeni je profilaktički lijek koji sprečava zarazu ako se uzima pre izlaganja virusu, ali za razliku od vakcine, on treba da se uzima redovno, možda čak i svakodnevno.

U zemljama u kojima taj profilaktički lek nije dostupan najdjelotvorniji način zaštite ostaje upotreba prezervativa tokom seksualnog odnosa.

Dosadašnja dostignuća u razvoju antiretrovirusnih lekova produžila su životni vijek zaraženih osoba.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Skaljarin
Gost
Skaljarin

Za svaku bolest sto im pravi velike pare blokiraju istrazivanja i nemoguce je naci lijek

Varakanje
Gost
Varakanje

Ako sam dobro razumio, placebo je malo efikasniji.

freeman
Gost
freeman

Tolikp o vakcini. Punili su nam glavu kako je lijek vec pronadjen. Bas je moderna medicina uznapredovala, vidimo dokle su stigli u borbi protiv virusa I bakterija.

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Ti si u šetnju noćas je li

logika
Gost
logika

prijatelju, postoji lijek za sve, samo sto to nije za obicne smrtnike….

Send this to a friend