Medicina

Prvi antigen test za otkrivanje koronavirusa zvanično odobren

Uprava za hranu i ljekove (FDA) odobrila je prvi antigen test koji može brzo da otkrije da li je osoba zaražena koronavirusom, što je značajan napredak.

Test kompanije “Quidel Corporation” iz San Diega, dobio je odobrenje za hitnu upotrebu od strane FDA, navodi se u obavještenju objavljenom na sajtu agencije.

Za razliku od uobičajeno dostupnih testova za koronavirus koji koriste PCR, antigenska dijagnostika dejluje tako što brzo otkriva fragmente virusa u uzorku.

Nedavno odobreni “Quidel test” oslanjaće se na uzorke prikupljene iz brisa iz nosa, prema FDA., i mogu ih obrađivati samo laboratorijski instrumenti kompanije.

„Dijagnostičko testiranje jedan je od stubova odgovora naše države na COVID-19 i FDA. nastavlja da preduzima akcije kako bi se ti proizvodi učinili dostupnim “, navodi se u izjavi agencije.

„Jedna od glavnih prednosti antigen testa je brzina testa, koja može dati rezultate za nekoliko minuta”.

FDA. očekuje da će odobriti za hitnu upotrebu i druge testove na antigen u bliskoj budućnosti.

Iako su antigenski testovi izuzetno precizni u otkrivanju pozitivnih infekcija, oni ne mogu otkriti sve aktivne infekcije i imaju veću vjerovatnoću za lažno negativne rezultate nego PCR testovi. Pozitivni rezultati ispitivanja se takođe moraju potvrditi sporijim, ali tačnijim PCR testom, koji se oslanja na otkrivanje prisutnosti genetskog materijala.

Stručnjaci su rekli da bi odobravanje antigen testa za COVID-19 pružilo medicinskim radnicima jeftin alat za masovno brzo testiranje.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Toyota conora
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toyota conora
Gost
Toyota conora

Kako znaju da su to fragmenti virusa kad nemaju virus—-izolovani iz ljudske krvi, s kojim bi to mogli uporediti.

Send this to a friend