Medicina

Ruski naučnici: Kolektivni imunitet do narednog ljeta, kraj pandemije u 2022.

Foto: Twitter

Naučnici Krimskog saveznog univerziteta zaključili su da se imunitet krda na novu infekciju koronavirusom može razviti do narednog ljeta, rekao je Vladimir Oberemok, profesor tog univerziteta.

Muniver Gafarova, predavač na Univerzitetskoj medicinskoj akademiji, podsjetila je da se širenje infekcije zaustavlja kada od 50 do 60 posto stanovništva razvije imunitet na nju, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Prema Oberemoku, samo tri procenta onih koji su učestvovali u studiji imuniteta stada u avgustu imaju imunitet na infekciju koronavirusom.

“Sada je to 15 do 20 procenata. Možemo reći da ćemo prekoračiti potreban prag, vjerovatno, do narednog ljeta”, rekao je Oberemok.

Dodao je da će pandemija početi da jenjava za godinu dana, nakon novih vakcina proizvode se ljekovi i razvija imunitet stada.

“Gledajući unazad na virus SARS-CoV u periodu 2002-2003, on nije usmrtio mnogo ljudi, oko 800, ali je srodan s virusom SARS-CoV-2 koji trenutno cirkuliše, možemo se sjetiti da su istraživanja sprovedena tada pokazala da antitijela u krvi onih koji su preživjeli ostaju najmanje godinu dana, a memorijske T-ćelije su bile tamo i do šest godina”, rekao je Oberemok.

“Ako slijedimo ovaj scenario i nadamo se da će SARS-CoV-2 biti sličan virus, imamo dobre šanse da se čovječanstvo konačno oslobodi ovog pandemijskog tereta do 2022. godine”, dodao je.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Cheese
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cheese
Gost
Cheese

Isto ovo je govorio i doktor Anthony Fauci vodeci Americki epidemiolog, kog je ono dijete i ego manijak od Trumpa toliko nipodastavao. Covjek je jasno govorio da pandemija ulazi u zavrsnu fazu, da ce se “KOLEKTIVNI IMUNITET” a ne imunitet krda, jer nismo stoka, postici vjerovatno do kraja Jula mjeseca, a da bi infekcija prestala da kruzi, bilo potrebno barem… Više »

Send this to a friend