Medicina

Šta se saznalo još o koronavirusu tokom prethodne sedmice

Pandemija koronavirusa se širi po čitavom svijetu i broj zaraženih je prešao milion ljudi, dok je od posljedica virusa preminulo više od 50.000 osoba. Sedmicu za nama obilježila je strategija masovnog testiranja u svijetu, došlo je do napretka u proučavanju virusa Sars-Cov-2, a istraživanje u Kini je pokazalo da i mačke mogu biti zaražene koronavirusom, prenosi Gardijan.

Naučnici istražili ključni biološkim mehanizam kojim koronavirus inficira ljude

Naučnici Univerziteta u Minesoti su nakon detaljnog ispitivanja strukture koronavirusa, posebno šiljaka na površini virusa koji se vezuju za ljudske ćelije otkrili da je interakcija između šiljaka virusa i receptora u plućima čovjeka četiri puta jača nego kod SARSA. Stručanjci kažu da su naučna otkrića otvorila mogućnost za nova istraživanja u liječenju virusa COVID-19.

Masovno testiranje na koronavirus

Prethodne nedjelje su širom Evrope i svijeta sprovedene mjere masovnog testiranja. Njemačka svakodnevno obavi 70.000 testova lančane reakcije polimerazom (PCR) – ovi testovi otkrivaju genetski materijal virusa – i na taj način se lako može utvrditi ko je zaražen koronavirusom.

Sa druge strane, u Velikoj Britaniji je napredak u masovnom testiranju spor i bijes građana zbog toga raste svakodnevno. Kako piše Gardijan, u srijedu je u Britaniji testirano samo dvije hiljade osoba.

Sekretar Ministarstva zdravlja Met Henkok je rekao da vlada do kraja aprila planira da dostigne broj od 100.000 testiranih na dnevnom nivou. Kako bi testovi bili spremni za masovnu upotrebu, komercijalne loboratorije, Univerziteti i privatna preduzeća u Britaniji pokušavaju da ubrzaju proces izrade testova.

Međutim, britanska vlada se suočava sa problemom nedostatka hemikalija potrebnih za ispitivanje i testiranje. U nedostatku pouzdanih testova na koronavirus, stručnjaci traže od vlade da ublaži procedure za izradu testova.

I mačke u karantinu…

Dok Britanija ima problema sa nedostatkom testova, istraživanje kineskih naučnika ukazalo je da mačke koje su zaražene koronavirusom mogu prenijeti virus drugim mačkama. Iako još uvijek nema dokaza da se bolest prenosi sa mačke na čovjeka, u Belgiji je zabilježen slučaj da je zaražena osoba prenijela virus svojoj mački, prenosi Gardijan.

Vlasnici pasa mogu da odahnu, jer je naučni tim iz Kine utvrdio da psi, ali i kokoške, svinje i patke najvjerovatnije neće biti inficirani koronavirusom, niti mogu prenijeti virus na druge životinje.

Ipak, stučnjaci su savjetovali vlasnike kućnih ljubimaca da posebno vode računa o higijeni ruku.

Kruzeri i dalje ne mogu u luke

Pandemija koronavirusa je paralisala saobraćaj širom svijeta. Granice su zatvorene, komercijalni letovi su suspendovani, ali najveći problem imaju kruzeri koji nemaju dozvolu da pristanu u luke. Međutim, brod Zandam, na kom je preminulo četiri osobe od posljedica koronavirusa, pristao je u Floridu uprkos neodobravanju vlasti. Zandam je posljednji put bio usidren u Južnoj Americi sredinom marta, a na putu do Floride nije dobio dozvolu za ulazak u luke jedanaest država. Međutim, Zandam je izuzetak od pravila, a većina brodova koji imaju zaražene se sada nadaju da će pristati u luke Floride.

Takođe, nekoliko kruzera i dalje kruži oko australijske obale u nadi da će im biti odobren ulazak u luke, iako im je više puta naređeno da napuste australijsku morsku zonu. Ipak, vlada Novog Južnog Velsa sada planira da uz pomoć mornarice testira posadu brodova i evakuiše u bolnice sve kojima je potrebna ljekarska pomoć. Nakon toga se nadaju da će se brodovi vratiti u svoje matične luke.

Maske za lice, ipak, treba nositi

Kako piše Gardijan, iako hirurške maske za lice imaju mali efekat u zaštiti pojedinaca od koronavirusa u opštim situacijama, jer sitne virusne čestice mogu da prodru kroz njih, hirurške maske mogu uhvatiti kapljice kašlja ili kijanja. Stručnjaci kažu da maske mogu pomoći u sprečavanju prenošenja klica virusa od zaraženih osoba, čak i prije nego što oboljeli pokažu prve simptome.

Trenutno, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ponovo provjerava da li nošenje hirurške maske za lice u javnosti može pomoći u borbi protiv pandemije. Prije svega, zato što je Hong Kong propisao obavezno nošenje maski, što se pokazalo prilično efikasnim u cilju sprečavanja širenja zaraze. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio, takođe je apelovao na građane da nose maske kad god su napolju.

Napetost u Italiji

Kako je u Italiji proglašena apsolutna samoizolacija za više od 60 miliona stanovnika, Italijani su morali da pronađu alternativne načine zabave. Scene na kojima građani plešu, igraju i pjevaju na terasama svojih domova su obišle svijet. Međutim, takvih prizora na italijanskim balkonima je sve manje, jer ponestaje zaliha hrane i novca. Sa druge strane, sve je više napetosti, posebno u siromašnijim krajevima zemlje.

Koronavirus i dalje pogađa sve aspekte društva

Otkazuje se sve više sportskih takmičenja širom svijeta, klubovi nemaju priliva novca od TV prava, a mnogim igračima i zaposlenima u sportskom sektoru su smanjene plate. Neki klubovi i asocijacije se plaše da neće preživjeti pandemiju, a jednako su pogođene i druge grane privrede. Proizvodni i uslužni sektor eurozone je za mart objavio najveći pojedinačni mjesečni pad.

5

avatar
1000
5
0
0
 
4
KomsijaSurova realnostTodorNick
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komsija
Gost
Komsija

Mi testiramo u proseku 20 osoba dnevno.oni na hiljade i raste broj bijesnih gradjana zbog toga.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Ako je ko čunom zaplovio po Skadarskom neka pluta, nema prilaza pristanu…🤣🤣🤣🤣

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Najnovije istraživanje pokazalo da korona ujeda! Ako na tijelu primijetite ujed sa 4 zubića sa svake strane…onda vječnaja pamjat…
E što ne snađe….oooookk

Todor
Gost
Todor

E da je cio svijet pritekao u pomoc Kinezima odavno bi imali jasniju sliku virusa. No “poslije bitke svi su generali”. U svakom slucaju treba ostati kuci dok naucnici ne nadju rjesenje

Nick
Gost
Nick

Kruzeri da se ne vraćaju u luke koje im nijesu pruzile pomoc i odobrile vez, poslije prestanka pandemije. Ne prihvatiti bolesne, i pruziti im pomoc je dno dna, a uzet pare turistima je lako i poželjno.

Send this to a friend