Medicina

Superbakterije u Evropi svake godine ubiju 33.000 ljudi

Ilustracija

Od posljedica zaraze superbakterijama otpornim na brojne poznate antibiotike svake godine umre oko 33.000 Evropljana, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti-ECDC, u čijem izvještaju piše da su posljedice tih bolesti uporedive s posljedicama smrtnih ishoda od gripe, tuberkuloze i HIV-a zajedno.

Analiza ECDC-a je pokazala da je od 2007. godine broj infekcija otpornih na superbakterije porastao, a evidentirani su i brojni slučajevi bakterija otpornih čak i na najmoćnije antibiotike iz grupe karbapenema-CRE.

Riječ je o opasnim i teško lječivim infekcijama enterobakterijama, rezistentnim na tu vrstu antibiotika među hospitalizovanim pacijentima.

Posljednja linija odbrane

Karbapenemi su beta-laktamski antibiotici širokog spektra djelovanja i nerijetko posljednja linija odbrane kod višestruko rezistentnih bakterija, prenosi Hina.

Upravo su zbog toga CRE rezistentne na gotovo sve antibiotike u kliničkoj praksi, pa shodno tome ne čudi visoka smrtnost bolesnika kod kojih su ove bakterije prisutne u krvi.

“Podaci zabrinjavaju jer su spomenuti antibiotici posljednja linija odbrane kod višestruko otpornih bakterija”, navodi se u saopštenju ECDC-a.

“Kada i ovi antibiotici prestanu biti efikasni vrlo je teško, a u mnogim slučajevima i nemoguće, liječiti infekcije.”

Stručnjaci procjenjuju da je oko 70 odsto bakterija koje uzrokuju infekcije već rezistentno na najmanje jedan antibiotik koji se obično koristi u njihovom liječenju.

Studija ECDC-a, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Lancet Infectious Diseases, fokusirala se na pet tipova infekcija što ih uzrokuju bakterije otporne na poznate antibiotike u Evropskoj uniji i EEA-u.

Ustanovljeno je da je u 75 odsto slučajeva riječ o takozvanim bolničkim infekcijama.

Širenje rezistentnih bakterijskih vrsta

Superbakterije se brzo šire zbog pretjerane upotrebe antibiotika na odjeljenjima za intenzivnu njegu, gdje su pacijenti najbolesniji, pa se i najjači ljekovi propisuju rutinski.

“Strategije sprječavanja nad bakterijama otpornim na antibiotike zahtijevaju koordiniranu aktivnost EU-a i EEA na globalnom nivou”, navodi se u izvještaju te se dodaje da se, s obzirom na varijacije u broju slučajeva i tipova bakterija rezistentnih na antibiotike u zemljama EU-a, prevencija i kontrola moraju prilagoditi situaciji u određenoj državi.

Laka dostupnost, propisivanje bez adekvatne indikacije i pretjerana upotreba antibiotika u poljoprivredi izazvali su pojavu i širenje rezistentnih bakterijskih vrsta.

Danas brojne bakterije u svom genomu sadrže veći broj gena za rezistenciju te su otporne na više različitih klasa antibiotika.

Istovremeno bi određeni uzročnici u ne tako dalekoj budućnosti mogli postati rezistentni na sve dostupne antimikrobne ljekove, zbog čega brojni stručnjaci upozoravaju kako se približavamo takozvanoj postantibiotskoj eri.

Send this to a friend