Medicina

Sve je više ljekova protiv korone, Svjetska zdravstvena organizacija preporučila dva nova

Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: Twitter
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: Twitter

Panel Svjetske zdravstvene organizacije preporučio je danas upotrebu dva lijeka – farmaceutske komapnije Eli Lilly te kompanija GlaxoSmithKline i Vir Biotechnology – dodajući nove opcije za liječenje pacijenata s covidom-19 dok se omikron varijanta koronavirusa brzo širi.

Podaci SZO-a pokazuju da je omikron, koji izbjegava zaštitu koju pružaju mnoge vakcine i terapije, identifikovan u 149 zemalja. Brzo zamjenjuje deltu kao dominantnu varijantu u nekoliko država, prisiljavajući vlade i naučnike da pojačaju odbranu testiranjem, injekcijama i terapijama.

O kakvim se ljekovima radi?

Komisija je u četvrtak snažno preporučila Lillyjev baricitinib, koji se prodaje pod robnom markom Olumiant, za pacijente s teškim oblikom covida-19 u kombinaciji s kortikosteroidima, dok je uslovno podržala terapiju antitijelima GSK-Vir za lakše pacijente s najvećim rizikom od hospitalizacije.

Do sada je terapija monoklonskim antitijelima GSK-Vir jedina pokazala efikasnost protiv omikrona u laboratorijskim testovima, dok su slični tretmani Eli Lilly and Co i Regeneron Pharmaceuticals nudili nižu zaštitu u takvim testovima.

Stručnjaci SZO-a napomenuli su da je efikasnost liječenja monoklonskim antitijelima – spojeva proizvedenih u laboratoriji koji oponašaju prirodnu odbranu tijela – protiv novih varijanti kao što je omikron još uvijek neizvjesna i rekli su da će smjernice za ovu klasu ljekova biti ažurirane kada budu dostupni dodatni podaci.

Lijek koji poboljšava stopu preživljavanja

Smjernice SZO-a, objavljene u British Medical Journalu, takođe navode da dokazi pokazuju da baricitinib poboljšava stopu preživljavanja i smanjuje potrebu za respiratorom, bez uočenog povećanja štetnih efekata.

Francuska medicinska dobrotvorna organizacija Ljekari bez granica (MSF) pozdravila je smjernice agencije Ujedinjenih nacija i rekla da baricitinib može biti potencijalna alternativa trenutnim tretmanima monoklonskim antitijelima koje preporučuje SZO, a koji i dalje nedostaju mnogim zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

MSF je takođe rekao da vlade moraju preduzeti korake kako bi obezbijedile da monopoli nad patentima ne sprečavaju pristup liječenju.

Send this to a friend