Medicina

Svjetska zdravstvena organizacija: Hidroksihlorokin ima male efekte na smanjenje smrtnosti od korone

FOTO: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je završila ispitivanje o efikasnosti hidroksihlorokina za liječenje koronavirusa i zaključila da taj lijek ima veoma male ili skoro nikakve efekte na smanjenje smrtnosti u poređenju sa standardnom terapijom.

SZO je navela kasno sinoć da je prihvatila preporuke odbora o prekidu ispitivanja efikasnosti hidroksihlorokina u kombinaciji sa ljekovima protiv HIV-a za liječenje koronavirusa. Ta vrsta terapija upoređivana je sa uobičajenom terapijom koja se daje hospitalizovanim pacijentima sa koronavirusom.

Hidroksihlorokin, inače lijek protiv malarije, i lopinavir (ritonavir) “imaju male ili skoro nikakve efekte na smanjenje smrtnosti od kovida-19 kod hospitalizovanih pacijenata u poređenju sa standardnom terapijom”, navela je SZO.

SZO je dodala da odluka neće uticati na dalja moguća ispitivanja lijeka na pacijentima koji nisu hospitalizovani, ili na pacijentima koji uzimaju taj lijek prije ili ubrzo poslije potencijalne izloženosti koronavirusu.

Send this to a friend