Medicina

SZO danas razmatra nove sojeve korone

Ilustracija

Odbor za hitna pitanja Svjetske zdravstvene organizacije SZO sastaje se danas, dvije nedelje prije redovne sjednice, kako bi razmotrio i nove, mnogo zaraznije, sojeve korona virusa.

“Radi se o novim sojevima virusa, upotrebe potvrda o vakcinaciji i testovima za međunarodne putnike”, navodi se u saopštenju SZO objavljenom sinoć u Ženevi, prenosi Nova S.

Komitet stručnjaka kojim predsjedava Francuz Didije Husen, sastaće se danas, a preporuke organizacije zemljama članicama će biti objavljene poslije sastanka. Taj odbor je na drugom sastanku, 30. januara prošle godine, savjetovao generalnog direktora Tedrosa Adhanoma Gebrejezusa da proglasi hitnu zdravstvenu situaciju međunarodnog značaja, najviši nivo uzbune kada su epidemije u pitanju, što je on i uradio.

Britanski i južnoafrički sojevi korona virusa, posebno zarazni, proširili su se u više desetina zemalja zahvaćenih novim talasom zaraza koji ni zaključavanja, policijski čas i kampanje vakcinacija ne uspijevaju da zaustave.

Prema SZO, novi soj virusa prvo registrovan u Britaniji, pronađen je do sada u 50 zemalja i teritorija, a soj iz Južne Afrike u 20 zemalja. Organizacija smatra da je ta procjena vjerovatno manja od stvarne. Ti sojevi mogu se identifkovaiti samo sekvencom njihovog genetskog koda, što je analiza koja nije svuda moguća.

Treća mutacija, porijeklom iz brazilskog Amazona i koju je u nedjelju otkrio Japan, trenutno se analizira i mogla bi da utiče na imuni odgovor, navela je SZO u nedjeljnom izveštaju nazivajući ga “zabrinjavajućim sojem”.

Send this to a friend