Medicina Nabavkom novog aparata

U cetinjskoj Bolnici su bezbjedne i kvalitetne operacije uha i štitaste žlijezde

Foto: CdM

Prvi put u Opštoj bolnici “Danilo I” na Cetinju urađene su ove sedmice dvije operacije štitaste žlijezde i jedna operacija uha primjenom novog aparata za intraoperativni neuromonitoring kranijalnih živaca. Aparat je kupljen sredstvima Ministarstva zdravlja u iznosu od 15.000 eura, a njegova nabavka planirana je petogodišnjim Planom i programom Vlade Crne Gore.

Prema riječima direktorke Opšte bolnice “Danilo I” dr Sonje Radojičić aparat je nabavljen za potrebe otorinorlingologije (uho, grlo, nos) i hirurgije.

Prof.dr Miroljub Todorović, koji je izveo operaciju uha, kazao je da je nabavkom ovog aparata značajno omogućena bezbjednija i kvalitetnija hirurgija uha i štitaste žlijezde u ovoj ustanovi. Prema njegovim riječima, prilikom ovih operacija, usljed anatomije i malformacije puteva živaca ili patoloških procesa na ovim organima, može doći do oštećenja ovih živaca, a primjenom ovog aparata ta mogućnost je svedena na minimum.

Foto: CdM

“Neuromonitoring je pomoćna dijagnostička metoda koja se koristi u različitim granama hirurgije – neurohirurgiji, otologiji i drugim oblastima hirurgije vrata i glave, sa ciljem da se što je moguće preciznije odredi položaj određenih velikih nerava i time smanji vjerovatnoća njihovog oštećenja tokom hirurškog zahvata, sa svim posljedicama koje to sobom nosi. U neouroirurgiji, tačnije u hirurgiji akustičnog neurinoma, zatim u otologiji i hirurgiji parotidne žlijezde, postoji poseban rizik od oštećenje facijalnog živca, dok se u hirurgiji štitaste i paraštitaste žlijezde može oštetiti n. Vagus odnosno n.ralaryngealis recuprrens, grana koja inerviše mišiće grkljana. Primjenom ovog aparata, svedeno je na minimum mogućnost da doktor koji izvodi operciju ošteti pomenute živce”, objasnio je Todorović.

Foto: CdM

On je istakao da je Cetinjska bolnica jedina ustanova sekundarnog nivoa koja od sada primjenjuje ovaj aparat u oblasti otologije. Tokom prošle godine, kako je istakao prof.dr Todorović urađeno je 81 operacija srednjeg uha, a do danas u 2019. godini 50 operacija, a od toga implantirani jedan kohlearni aparat.

U opštoj bolnici “Danilo I” na Cetinju tokom prošle i za ovih deset mjeseci ove godine dr Dragan Sorat sa svojim kolegama uradio je 64 operacije štitaste i paraštitaste žlijezde.

Prema njegovim riječima, postoji veliki rizik od oštećenja rekurensa tokom operacije štitaste žlijezde i svih komplikacija kod pacijenta koje to nosi, tako da je primjenom ovog aparata omogućen hiruzima bezbjedniji rad a pacijentima kvalitetnija zdravstvena usluga.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SRAMOTA
Gost
SRAMOTA

IZ CETINJSKE BOLNICE SU OTISLI DOBRI LJEKARI KAO STO SU BRACNI PAR PERAZIC I JOS MNOGI DOBRI LJEKARI

Hogar strasni
Gost
Hogar strasni

Braca Sorat, dobri momci i dobri ljekari!

Send this to a friend