Medicina

U Crnoj Gori nema sindroma “bijelih pluća”: Institut spreman za zbrinjavanje pacijenata

Foto: EPA - EFE

U Crnoj Gori za sada nema registrovanih slučajeva sindroma “bijelih pluća”, novog misterioznog virusa koji je nedavno iz Kine stigao u Evropu.

Da li je i kako zdravstveni sistem u nasoj državi spreman za eventualnu pojavu patogena koji je odgovoran za talas upale pluća, naročito kod djece, a koji ne reaguje na antibiotike, za Antenu M govori direktor Instituta za bolesti djece doktor Velibor Majić.

Simptomi koji ukazuju na pojavu bolesti su povišena tjelesna temperatura, kašalj, ubrzano disanje, kratak dah.

Ovoj infekciji koja pogađa najmlađe najviše su sklona djeca uzrasta od tri do 14 godina.

Doktor Majić ističe da je potrebno da dijete odmah nakon pojave prvih simptoma i znaka bolesti pogleda izabrani pedijatar koji bi napravio procjenu o kakvoj vrsti infekcije se radi.

“Djeca koja su bolesna od bilo koje respiratorne infekcije kontakte treba da svedu na minimum, a ako je dijete bolesno ne treba ga slati u kolektiv”, naglašava Majić.

Kao preventiva i zaštita savjetuje se obavezna vakcinacija djece prema redovnom kalendaru vakcinacije kao i antipneumokoknom vakcinom djece ispod pet godine i svih hronicnih pacjenata.

“U Institut za bolesti djece je u potpunosti sa svojim prostornim i kadrovskim kapacitetima može da odgovori liječenju i zbrinjavanju ovih pacijenata”, saopšteno je Anteni M.

Send this to a friend