Medicina

U KBC Zagreb stigao robot, do sad obavio već pet operacija

U savremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska je svog prvog robota, koji je koštao 15 miliona kuna (oko dva miliona eura), nabavila uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova.

U kliničko-bolničkom centru (KBC) Zagreb predstavljen je novi robot u Nacionalnom centru za robotsku hirurgiju, koji je započeo s radom prije tri nedjelje, a do sad je u sklopu edukacije ljekara operisano pet pacijenata.

Predstavljanju robota prisustvovao je i premijer Andrej Plenković koji je ocijenio da se radi o velikom tehnološkom unapređenju hrvatske medicine, zahvaljujući kojem će pacijenti dobiti još kvalitetniju uslugu, prenosi index.hr.

“Hrvatskoj kao članici EU na raspolaganju su sredstva iz EU fondova, kako bismo tehnološki unaprijedili brojne hrvatske bolnice, pa će vlada i dalje nastaviti s time”, naglasio je premijer.

Do sad je dvadesetak stručnjaka, urologa i abdominalnih hirurga prošlo edukaciju, a Zagreb bi uskoro trebalo da postane i edukacioni centar za ljekare iz Graca, gdje takođe kupuju ovakvu opremu.

Iz Klinike za urologiju rekli su da je da je do sad u sklopu edukacije obavljeno pet operacija, tri zahvata na bubregu i dva na nadbubrežnim žlijezdama.

Send this to a friend