Medicina

Upozoravajuća 3D animacija: Kako se virus širi u prodavnici

Naučnici sa univerziteta “Alto” napravili su animaciju koja pokazuje kako kašalj može lako da zarazi ljude u prodavnici.

Upozoravajuća animacija pokazuje, kako objašnjavaju naučnici, da kapljice, koje u vazduhu ostaju nekoliko minuta poslije samo jednog kašlja, mogu da zaraze ljude u dva okolna reda, odnosno rafa u supermarketu, prenosi Blic.

Kompjuterska simulacija pokazuje kako virus sa inficirane osobe putuje u zatvorenom prostoru, a čak i kada inficirana osoba ode, za njom ostaje oblak kapljica.

Kako se na snimku vidi, čim se osoba zakašlje, virus se širi kroz prostor. Plave kuglice su dijelovi virusa koji ostaju niže, dok žuti idu iznad.

I poslije cijelog minuta, kako pokazuje snimak, ogroman broj čestica ostaje u rafu u kome je bila inficirana osoba, a oblak prelazi u sljedeći raf.

U drugom minutu, dok najgušći oblak čestica ostaje u prvom rafu, vidi se da se dobar dio čestica ipak širi ne samo na drugi, već i na treći raf.

Poruka naučnika koji su sastavili ovu simulaciju jeste da je najbolji način da se zaštitimo taj da što više izbjegavamo gužve koje su karakteristične za supermarkete.

Kako dalje objašnjavaju, padanje kapljica na pod može da traje i do nekoliko minuta, a ekstremno male čestice virusa i ne padaju na pod već se kreću vazduhom ili ostaju da lebde u njemu ukoliko nema vazdušnih struja. Neke od tih čestica mogu da završe u respiratornom traktu prolaznika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Corsica
Gost
Corsica

Sve se cini da se oformi atmosfera u kojoj ce,narod sam moliti za vakcinu, koju promovise Szo, na cijem celu je lik koji se bori da na zemlji bude jedna milijarda ljudi a ne sedam ipo, koliko je sad.

Goran
Gost
Goran

Moja ćerka od 11 godina bi napravila bolju animaciju, ovo je sprdnja obična.
Druga stvar NOSITE MASKE, može i marama preko usta. Na taj način nećete se zaštititi od virusa ali hoćete pomoći da se ne širi ukoliko ga vi imate.

Rale
Gost
Rale

A sto ne uvedu obavezno nosenja maski van doma ???

Istina
Gost
Istina

Ovo bi trebalo emitovati na TV-u, jer ti u prodavnici lagano ulaze u licni prostor i niko ne razmislja o distanci. Kad vidim da izmedju rafova koji me interesuju vec nekoga ima, odem u medjuvremenu da kupim nesto drugo. Klonimo se jednih drugih, da se svi sto prije vratimo u normalu.

Konik
Gost
Konik

Po ovome nama nema spasa

Mitar
Gost
Mitar

Upravo tako!!!! Po njima apsolutno nema nikakvih sansi da se virus ne siri bez da svako ima svoje stakleno zvono i da ne izlazi iz njega!

Nata
Gost
Nata

Ako je tacna ova animacija…svaki trgovac je pokriven virusom

Limunada
Gost
Limunada

Moracemo postati leptirici I

Janko
Gost
Janko

Zar nije do sada bilo da kapljice brzo padaju na pod i da virus ne moze da lebdi okolo ?

Ilinois
Gost
Ilinois

Da je ovako, niko živ nebi ostao !

Musa
Gost
Musa

Ja još ne vidjeh niti cuh nijednoga da se zakašljao zadnjih 20 dana

Tea
Gost
Tea

Trpe, kako im se neoce 🙂

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

a makse, pola naroda u redu pred market ili banku nešto kašljucka i šmrkće.
tačno vidiš na silu.
da isprepada ove ispred sebe.

Bice Bolje
Gost
Bice Bolje

Ovo ispada da moze da leti vazduhom i 5-6 m cim preskace rafove pada u vodu ona teorija od 1 m

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Neka nam ti naučnici i objasne kako da ne jedemo i pijemo u ovom korona dobu

Oblak
Gost
Oblak

Ako je ovo tacno, mrka kapa !

pestingrad
Gost
pestingrad

preuveličano 10 puta,cilj..izluđeti narod totalno,lakše ga je tako kanalisat..

Send this to a friend