Medicina

Uskoro vakcina za hitnu upotrebu; EU upozorava na rizik od nedostatka opreme za vakcinaciju

ilustracija

Evropska unija upozorila je na rizik od nedostatka špriceva, maramica i zaštitne opreme neophodne za eventualnu masovnu vakcinaciju protiv Covida-19 i zatražila da se razmotri mogućnost zajedničke nabavke.

“Vakcine protiv Covida-19, kada budu razvijene, mogu stići bez špriceva ili drugih predmeta. Moglo bi biti nestašice”, upozorili su članovi Evropske komisije tokom sastanka sa zvaničnicima evropskih zdravstvenih službi.

Evropski blok je od članica zatražio da zajednički kupe dodatne doze vakcina protiv gripe i povećaju broj vakcinisanih kako bi se smanjio rizik da na jesen dođe do istovremenih epidemija gripa i virusa korona.

Još nije razvijena ili odobrena vakcina protiv koronavirusa, ali zemlje širom svijeta pokušavaju da osiguraju isporuke eventualnih doza kako bi, ukoliko se neka od potencijalnih pokaže efikasnom, kamapnja imunizacije mogla odmah početi.

Uskoro vakcina protiv koronavirusa za hitnu upotrebu

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) mogla bi da izda dozvolu za hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa za nekoliko nedjelja, nakon što vakcina ispuni zahtjeve za efikasnost, izjavio je dr Peter Marks, direktor FDA Centra za biološka istraživanja, koji odobrava vakcine.

“Spremni smo da izdamo dozvolu za hitnu upotrebu vakcine u odgovarajućem okruženju”, rekao je dr Marks tokom Samita o kontroli i prevenciji bolesti i dodao da pažnja koju agencija posvećuje ispitivanjima vakcine protiv koronavirusa treba da ubrza proces odobrenja za hitnu upotrebu vakcine koja se pokaže efikasnom u kliničkom ispitivanju, piše CNN.

“Kada se to dogodi, potrebno je da prođe nekoliko nedjelja da bismo mogli da odobrimo vakcinu za hitnu upotrebu”, rekao je doktor i dodao da se nada da će se hitna upotreba vakcine primijeniti na relativno široku populaciju .

“Dozvola za hitnu upotrebu biće za stanovništvo za koje imamo odgovarajuće podatke”, rekao je Marks.

On je naglasio da u trci za vakcinom neće biti ugrožena sigurnost.

“Prve vakcine koje se pojave mogu biti malo nepovoljnije u poređenju sa onima koje će doći kasnije”, rekao je doktor.

“Mislim da je ovdje zapravo predivno to što ljudi imaju želju za što bržim napretkom, ali svi znamo da u stvarnom životu uglavnom ne ide onako kako želimo”, rekao je Marks.

Oksford: U oktobru rezultati vakcine protiv koronavirusa

U oktobru bi moglo da se zna da li je vakcina koju razvija univerzitet Oksford efikasna u borbi protiv koronavirusa.

Do tada će biti poznati rezultati ispitivanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD, Brazilu i Južnoj Africi, saopštila je kompanija AstraZeneka koja namjerava da proizvede dvije milijarde doza do kraja sljedeće godine.

Iz kompanije za BBC kažu da se nadaju da će “imuni odgovor trajati najmanje 12 mjesec, ali možda i 24 ili duže”.

Ako zaštita nestane poslije godinu dana, to bi značio da bi svake godine morala da se prizvodi vakcina poput one za sezonski grip.

Rana istraživanja ove vakcine protiv koronavirusa pokazuju da može da obuči imuni sistem, ali nije poznato da li je to dovoljno da ponudi zaštitu.

Podaci iz ovih istraživanja sugerišu da dvije doze daju jači odgovor nego jedna, a AstraZeneka kaže da traga za “najefikasnijom dozom”.

9

avatar
1000
9
0
0
 
9
Nikola..miraš satarašSunce s jugaLavNarcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

E Vujacici sto ucinjeste 😁

..miraš sataraš
Gost
..miraš sataraš

A valja ispitati igle i špriceve, da nisu čime namazani, naravno, samo ako budu iz engleske.

Sunce s juga
Gost
Sunce s juga

E jada

Lav
Gost
Lav

Igli ce falit najcesce.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Tako je za vrijeme drugog velikog rata penicilin spasio milione ljudi,iako nije bio još dobro ispitan,usavršavan je u hodu.

Rkoma
Gost
Rkoma

Hahaha dobar savjet:)

Kotor
Gost
Kotor

Ako Nole neće da se vakciniše neću ni ja!

Crnogorcina
Gost
Crnogorcina

Pa ocete li vi primit ovu rusku vakcinu upm…

delboj
Gost
delboj

Nista onda, dajte SMS broj da pomognemo farmaceutske kompanije.

Send this to a friend