Medicina

Virus na maskama ostaje do četiri dana

Foto: Twitter

Virus Kovid-19, koji se dugo zadržava na čvrstim površinama, na zaštitnim maskama može ostati danima, zbog čega maske za višekratnu upotrebu treba prati u mašini poslije svakog korišćenja, a jednokratne baciti odmah nakon nošenja, navodi italijanski Visoki institut za zdravlje.

U izvještaju koji je objavio italijanski institut navedeno je da je u unutrašnjem dijelu maske otkriveno prisustvo čestica virusa Kovid-19 četiri dana od kontaminacije, prenosi dnevni list “Il Sole 24 Ore”.

Dodaje se da ako ima malo virusnih čestica da je i virusno opterećenje malo, ali nije poznato koja je minimalna doza za zarazu, što takođe zavisi od imuniteta pojedinaca, i da je zato važan oprez.

Preporuka je da se maske dodiruju samo na elastičnim trakama i da se ruke peru prije nanošenja i po uklanjanju maske.

Navode i da čestice virusa ostaju 30 minuta na papiru za štampanje, jedan dan na tkanini i drvenim predmetima, dva dana na novčanicama i na staklu, a četiri dana na plastici i čeliku.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
LogikaooooMartaConvid 91
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Logika
Gost
Logika

Ako je sapunica 20 sekundi dobra za ruke, dobra je i za masku.

oooo
Gost
oooo

A narod nosi jednu po 10 dana jer ne moze sebi dozvolit da kupi par komada koliko mu treba dnevno. A koliko smo ih samo dobili kao donacije!!!!!!!!

Marta
Gost
Marta

A što bi sa onim istraživanjem živih laboratorija u Njemačkoj gdje su naučnici utvrdili da se virus zadržava najviše 2 minuta na predmetima?

Convid 91
Gost
Convid 91

Pokažite nam mikroskpske slike tog virusa !

Send this to a friend