Medicina

Više stotina naučnika pisalo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji: Ako je ovo tačno…

Ukoliko je tačno da se koronavirus prenosi vazduhom, to će značajno uticati na mjere za njegovo obuzdavanje, piše “Njujork tajms”.

List navodi da bi nove mjere podrazumijevale nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mjere fizičkog distanciranja.

“Njujork tajms” je objavio juče da će grupa od 239 naučnika iz 39 zemalja objaviti ove nedjelje u naučnom časopisu otvoreno pismo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kako bi ta agencija UN revidirala preporuke o tome kako izbjeći infekciju korona virusom.

Naučnici tvrde da se koronavirus prenosi vazduhom, što znači da čestice tog virusa mogu da lebde u vazduhu u zatvorenim prostorima i da ljudi mogu da se zaraze kada ih udahnu, prenosi VOA njuz.

Stav SZO je da se virus širi prvenstveno od osobe do osobe kroz male kapljice iz nosa ili usta, koje se izbacuju kada osoba sa kovid-19 kašlje, kine ili govori.

Ukoliko se virus prenosi vazduhom, navodi “Njujork tajms”, posljedice po njegovo obuzdavanje biće značajne.

Kako se objašnjava, nove preventivne mjere uključivale bi nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mjere socijalnog distanciranja i obavezne maske N96 za zdravstvene radnike koji brinu o zaraženim pacijentima “da bi se isfiltrirale čak i najmanje respiratorne kapljice” .

Pored toga, navodi “Njujork tajms”, ventilacioni sistemi bi morali da se promijene kako bi se smanjila cirkulacija vazduha.

Taj list navodi i da se, nakon pregleda internih mejlova SZO i intervjua sa 20 naučnika, među kojima su i konsultanti SZO, stiče slika o agenciji kao nekome ko “uprkos dobrim namjerima, ne ide u korak sa naukom”.

“Njujork tajms” navodi da nedavni porast u broju žrtava korona virusa, nakon ponovnog otvaranja preduzeća i kancelarija, “sve više potvrđuje ono što mnogi naučnici govore već mjesecima: Virus se zadržava u vazduhu u zatvorenom prostoru, inficirajući one u blizini”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Željko
Gost
Željko

Disaćemo na škrge.
I boli nas uvo.

Vuk
Gost
Vuk

SVEDSKA JE PRAVA DRZAVA …NE DAJU NIKO DA IM UVODI DIKTATURU
BRAVO ZA SVEDJANE
♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️

Ja79
Gost
Ja79

Perite ruke i nosite maske.

Dragan
Gost
Dragan

Ma virus je tu prisutan to znamo i odgovornost je na covjeku u svemu da postupi da zastiti i sebe i druge

Sasa 1
Gost
Sasa 1

Kakav virus kakva korona !!!

Poludjeh
Gost
Poludjeh

I vele Svedjani pukli.
😂😂😂😂😂

Narode moj
Gost
Narode moj

Ako ovako nastavimo Bicemo u karantin A hranu cemo zamisljati I posla NECEMO imati Probudi se narode moj Mi smo cudan soj Zar nam nije jasno Da je ovo sve”” necije maslo “” I sada se osudjujemo Prepucavamo I naredjujemo Ajmo narode moj Politiku izbaciti I na zdravlje paziti Bogu se svi pomoliti Kiseonik uzeti I svadju zaboraviti … Ajmo… Više »

Vuk
Gost
Vuk

Nema straha od korone ..Samo treba pozitivno misliti I bogu se pomoliti .Zato postujmo sve drzavne institucije kao do sada I niko ne moze da nan donosi zakon preko noci I zato na damo svetinje 🤗🤗🤗🤗🤗🤗♥️♥️♥️♥️♥️

H2O
Gost
H2O

Ako to kazu Newyork times i SZO, mora da je tacno, hahaha. Koliko su nezavisni bolje da se ne istrazueje……

zele
Gost
zele

Da da..te zdravstvene organizacije odlucuju kao pravni savjeti, ko ima jaci uticaj

Animus
Gost
Animus

“Posteni i nezavisni” naucnici, u sluzbi naroda, kao i do sada…hahaha Zabranice nam vazduh, kako je krenulo…

Dr mr
Gost
Dr mr

Eo ja vam kazem nisam doktor nemam blage veze , ali ovo se prenosi samo u bliskom kontaktu sa zarazenom osobom , kroz pricu kijanje ili kasljanje.

Realista
Gost
Realista

Onda je ovo apokalipsa ako je tacno sto kazu

Kot
Gost
Kot

Još da za to preporuče određene proizvode i dobiju dobru nagradu i sve će biti u redu

PetarPan
Gost
PetarPan

Koliko to virus živi van živogo organizma?Onda nije virus već neka životinja…

Send this to a friend