Medicina

Zvanično: Sindrom izgaranja na radnom mjestu je bolest

epa07309181 A general view of the new Google office in Berlin, Germany, 22 January 2019. On 22 January 2019 Google sets up a new office in the center of Berlin. EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi je put uvrstila sindrom izgaranja na radnom mjestu (burnout syndrome) u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11), koji će zdravstveni radnici odsad moći dijagnostifikovati kao medicinski poremećaj povezan s poslom što ga pojedinac obavlja.

Pojam i pojašnjenje navode se u odjeljku koji se odnosi na probleme povezane sa zapošljavanjem ili s nezaposlenošću.

Ovaj će poremećaj odsad biti evidentiran u rangu s prehladama i ostalim zdravstvenim problemima zbog kojih obično posjećujemo doktora. On će utvrditi simptome i propisati odgovarajuću terapiju, odlučili su stručnjaci WHO-a na prošlosedmičnom sastanku u Ženevi.

Svjetska zdravstvena organizacija ‘burnout syndrome’ opisuje kao stanje prouzrokovano hroničnim stresom na poslu. Odluka je postala službenom prošle sedmice nakon što je godinu razmatrana kao opcija, prenosi Science Alert.

Uočiti simptome na vrijeme

“Prvi je put sindrom izgaranja na radnom mjestu prepoznat i evidentiran u našem priručniku na ovaj način”, saopštila je WHO.

Neki od glavnih znakova ‘burnouta’ su nedostatak sna, manjak energije i iscrpljenost, problemi s probavom, visok krvni pritisak, dekoncentrisanost, povećana mentalna distanciranost od posla, smanjena profesionalna efikasnost…

Među simptomima su prisilno razmišljanje o poslu i van radnog vremena, smanjena potreba za društvenim kontaktima te nedostatak vremena za poslovne, ali i obaveze privatne prirode. Znak za alarm je i ako osoba ne uspijeva da opusti ni na godišinjem odmoru.

Britanski stručnjaci koji se bave stresom i njegovim posljedicama ističu da bi simptom izgaranja na radnom mjestu trebalo nastojati uočiti na vrijeme kako bi se posljedice pravovremeno spriječile.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Sneza
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sneza
Gost
Sneza

Crnogorci se od te bolesti nece razboljeti…

Send this to a friend