Tehno & Nauka

Polar Express: Magnetni sjeverni pol ubrzano ide ka Rusiji, zabrinuo naučnike

Nešto se neobično događa na Arktiku: sjeverni magnetni pol se kreće. Ali umjesto besciljnih pokreta, kao što je to bilo vjekovima, sada se kreće ubrzano i to ka Sibiru, piše Guardian.

Zanimljiva promjena je privukla pažnju naučnika i primorala ih da preduzmu rijetke akcije, te su ažurirali zvaničnu mapu svjetskog magnetnog polja, kako bi odredili lokaciju pola. Tu mapu koriste elektronski navigacioni sistemi.

“Iz dnevnika starih brodova znamo da se u posljednjih 400 godina sjeverni magnetni pol kretao oko sjeverne Kanade. Do 1900-ih, pomjerao se možda desetak kilometara naprijed-nazad”, rekao je Kijaran Began, geofizičar iz centra British Geological Survey u Edinburgu.

“Ali u proteklih 50 godina počeo je da se kreće ka sjeveru i u posljednjih 30 godina počeo je da se ubrzava”, rekao je on. „Sa kretanja od oko pet do deset kilometara godišnje dana je prešao na 50 ili 60 kilometara godišnje. Sada se ubrzano kreće ka Sibiru”.

Svjetski magnetni model WMM prati položaje Zemljinih magnetnih polova. Model, koji finansiraju američka i britanska vojska, obično se ažurira svakih pet godina. Međutim, sljedeće ažuriranje, zakazano za sledeću godinu, pomjereno je unaprijed zbog nedavnih pokreta sjevernog magnetnog pola.

“Shvatili smo da su greške u modelu postale prevelike da bi bio koristan”, rekao je Began, koji radi na modelu.

Lutajući pol najviše pogađa one koji putuju na Arktiku. Ako se GPS sistemi pokvare, piloti u avionima i kapetani na brodovima vraćaju se na navigaciju kompasom i moraju imati ažurirane mape na svojim kompjuterima.

Ali ispod sjevernog vrha Škotske, na geografskim širinama nižim od oko 55 stepeni, nedavno kretanje polova ne pravi drastičnu razliku.

Za većinu korisnika WMM, razlika između starog modela i verzije iz 2019. bila bi jedva primjetna, rekao je Beggan.

“To je uglavnom za ljude kojima su potrebna vrlo precizna mjerenja, posebno ako se kreću ka sjevernom polu.”

Vjeruje se da su nedavna kretanja polova uzrokovana formiranjem uskog mlaza u spoljašnjem jezgru Zemlje. Gvožđe i nikl u jezgru su toliko vrući da teku kao voda, 3.000 kilometara ispod površine, stvarajući magnetno polje i vukući ga oko planete.

Dok taj mlaz ubrzano gura sjeverni magnetni pol prema Sibiru, južni magnetni pol se kreće mnogo sporije, jer se i tečnost u spoljnom jezgru na južnoj hemisferi kreće drugačije.

Naučnici smatraju da bi mlaz ispod Kanade mogao da omogući Sibiru da se podvuče ispod pola, prenosi Nature.

„Položaj sjevernog magnetnog pola izgleda da je određen sa dva velika magnetna polja, jednog ispod Kanade i jednog ispod Sibira“, rekao je Fil Livermur sa univerziteta u Lidsu.

U ovom trenutku, Zemljino magnetno polje sve manje raste, te navodi naučnike da pomisle da će na kraju sjeverni i južni pol zamijeniti mjesta. Istraživači su otkrili da se to dešavalo ranije, ali ne u proteklih 780.000 godina.

“Ne radi se o tome da li će se zamijeniti, pitanje je kada će promijeniti pozicije”, kaže Danijel Lejtrop, geofizičar sa Univerziteta u Merilendu. Trebalo bi oko 1.000 ili više godina da se takav preokret dogodi.

Lejtrop, ipak, vjeruje da će se to desiti ranije zbog slabljenja magnetnog polja i činjenice da je jedan dio područja u južnom Atlantiku već preokrenut ispod površine Zemlje.

No, Began kaže da su kretanje magnetnog polja i porast i pad njegove snage dio njegove prirode. Dugoročno, on je rekao da kretanje sjevernog magnetnog polja može postati primjetno jer utiče na to gdje se može videti aurora, polarna svjetlost.

“Aurora je centrirana oko sjevernog magnetnog pola u prstenu, ako se pol kreće – aurora će ga pratiti”, rekao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sdsdsdsd
Gost
sdsdsdsd

Treba mape izmijenit tako da śever bude Sibir a jug Kanada. Biće tu posla dosta.

Eto ti na
Gost
Eto ti na

A što veli spc sa amfibijom. Ako istok dođe na zapad, a zapad na istok. Mislim da oni to neće dozvoliti jer oni su s nebesa, nebeski narod.

Orbit
Gost
Orbit

Super, još malo pa svi možemo putovati na sjeverni pol

Send this to a friend