Tehno & Nauka Sajam novih tehnologija

Posjetioce Smart Tech-a zainteresovale robotika, elektronika i 3D tehnologija

Sedmi Sajam novih tehnologija “Smart Tech” održan je 29. i 30. novembra u Podgorici. Učesnici su prezentovali najnovija tehnološka dostignuća i svjetski poznate brendove koji su dostupni u Crnoj Gori, a veliku pažnju mlađih generacija izazvala su različita inovativna rješenja iz oblasti robotike, elektronike, kao i 3D tehnologije.

Kako je saopšteno iz agencije Vision Event, koja je organizovala sajam sa NVO Secure, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke Crne Gore, najmlađi posjetioci bili su u prilici da sagledaju raznovrsne mogućnosti i funkcionalnosti Lego robota, vještačke ljudske ruke, humanioidnog robota, kao i da nauče na koji način funkcioniše automatski uređaj za koktele, Teslin kalem i elektro magnetni top.

“Pored navedenog, sagledali su procese prilikom 3D modelovanja i 3D štampe. Veoma korisna aktivnost sajma za svu djecu i roditelje bila je i panel diskusija na temu “Digitalna pismenost i digitalna bezbjednost djece u Crnoj Gori”. Panelisti su prezentovali načine za bezbjedno korišćenje digitalne tehnologije i obrazložili njihovo korištenje u nastavi i pomoći djeci u procesu učenja”, navode u toj agenciji.

Na Smart Tech-u su roditelji mogli da pronađu i pametne satove za djecu, koje omogućavaju komunikaciju sa djecom i prate njihovu lokaciju u bilo kom trenutku.

“Ljubitelji novih tehnologija posebno su se zainteresovali da oprobaju moderno dizajnirane električne skutere brenda Motogrini. Takođe, interesantni su bili univerzalni lokatori koji se mogu zakačiti na ogrlicu kućnog ljubimca, biciklo ili prtljag i na taj način sačuvati od krađe ili gubljenja, kao i auto lokatori koji omogućavaju uvid u lokaciju automobila u svakom trenutku”, dodaju.

Ponuda na sajmu uključivala je najnovije uređaje brendova Vivax i Acer, dok su posjetioci imali priliku i da iskoriste mogućnosti koje pruža pametna klupa crnogorskog proizvođača URB-A.

Saradnja organizatora Smart Tech-a sa akademskom zajednicom, rezultirala je i uspješnom realizacijom konkursa za studente na temu “Savremene tehnologije i pametna specijalizacija”.

“Neka od najboljih idejnih rješenja, sa značajnim potencijalom socio-ekonomskog uticaja na postulate pametne specijalizacije, upravo su i prikazana na sajmu”, dodaju u Vision Event-u.

Na ovogodišnjem Smart Tech-u, mnogobrojnim posjetiocima su se predstavili Crnogorski Telekom, Telenor, Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore, D Photo Trade, Kimtec CG, Fin-ing – 3D Soba, Univerzitet Donja Gorica, ”Montebot tim” Osnovne škole “Pavle Rovinski” i Crnogorski savez za tehničku kulturu “Politehnika”.

Send this to a friend