Računari

Facebook će medijima plaćati milione za korišćenje njihovih vijesti

Ilustracija

Facebook nudi milionske iznose dolara proizvođačima vijesti za pravo da njihov medijski sadržaj koristi u sekciji vijesti, za koju se kompanija nada da će biti pokrenuta krajem ove godine, navode ljudi bliski toj temi.

Predstavnici Facebooka rekli su direktorima proizvođača vijesti da su spremni da plate i do tri miliona dolara godišnje za licencu za kompletne priče, naslove i pregled tekstova. Isti izvori navode da su među izvorima vijesti s kojima Facebook želi da posluje Walt Disneyjev ABC News, vlasnik Wall Street Journala Dow Jones, The Washington Post i Bloomberg, piše The Wall Street Journal.

Dogovor o licenci za vijesti

Facebookovi planovi otkriveni su u trenutku dok se kompanija suočava sa sve više kritika zbog svoje uloge u borbama medijske industrije da pokupi što je moguće više prihoda od oglašavanja, koji su dosad odlazili novinama. Facebook i Alphabetov Google zaradili su 60 odsto svih prihoda od digitalnog oglašavanja u SAD-u prošle godine, navodi eMarketer.

Dogovor o licenci za vijesti između Facebooka i medija trajaće tri godine. Facebook planira dapokrene sekciju vijesti tokom jeseni, navode pomenuti izvori. Nije jasno je li bilo koja medijska kuća već zvanično pristala da licencira svoj sadržaj za Facebook.

Facebook je predložio da će medijima prepustiti odluku o tome kako će se njihov sadržaj pojavljivati u sekciji s vijestima. Medijima će biti dopušteno da biraju hoće li svoje priče objaviti direktno na Facebooku ili će objaviti samo naslove i sažetke, te korisnike preusmjeriti na svoje web stranice. U tom slučaju, sekcija vijesti bila bi generator web prometa za proizvođače vijesti, uz izvor prihoda od licenciranja.

Osoba bliska Facebooku kaže kako planira prikupiti povratne informacije od medijskih organizacija kako bi poboljšao svoju sekciju vijesti.

Google pod kritikama jer ne plaća za vijesti i sažetke

Google, jedan od Facebookovih najvećih konkurenata, trpio je kritike zbog toga što nije plaćao medijskim kućama naslove i sažetke koji su se pojavljivali na njegovoj tražilici. Izvršni predsjednik News Corpa Rupert Merdok i glavni direktor BuzzFeeda Džonah Pereti pozvali su Facebook i Google da plate kompanijama koje pružaju kvalitetne vijesti. Google nije odmah odgovorio na upit za komentar.

Facebookova sekcija vijesti, koja je još u razvoju, razdvojena je od „Today Ina“, sekcije na stranici društvene mreže, koja korisnicima nudi priče iz medijskih organizacija u njihovoj okolini, kažu izvori.

Ovaj prijedlog predstavlja odmak od finansijskih uslova koje Facebook nudi za Instant Articles, još jednu funkciju važnih vijesti na društvenoj mreži. Za taj program, Facebook medijskim izvorima daje dio prihoda od oglasa, a ne plaća im ništa unaprijed.

Facebook plaća licence za ostali sadržaj. Kompanija plaća za pravo da pokazuje video-snimke u svojoj sekciji Facebook Watch, u kojoj se mogu naći originalne emisije i popularne snimke. Prije je izdavačima unaprijed plaćao i za stvaranje sadržaja za Facebook Live, svoju live video funkciju.

Zakerberg se zalaže za kvalitetne vijesti

Facebookov direktor Mark Zakerberg najavio je mogućnost stvaranja sekcije vijesti početkom ove godine tokom razgovora s direktorom Axela Springera, Matijasom Dofnerom. Tokom tog razgovora, Zakerberg je rekao da se zalaže za promovisanje „više kvalitetnih vijesti“ i stvaranje „poslovnog modela i ekosistema koji će ih podržavati“.

Neki izdavači ostaju sumnjičavi prema Facebookovom posljednjem pokušaju da finansira sadržaj, posebno zbog njegove istorije podržavanja inicijativa kao što su Facebook Live, samo da bi odbacio planove finansiranja kad bi takvi proizvodi bili neuspješni. „Od izdavača se traži mnogo ako to podrazumijeva da se obavežemo na nešto za šta niko od nas nema pojma hoće li funkcionisati“, rekla je još jedna osoba bliska toj temi.

Facebook je, kao i druge velike tehnološke kompanije, pod nadzorom američkih vladinih regulatornih tijela, koja sprovode antimonopolske istrage. Federalna komisija za trgovinu istražuje je li Facebook preduzimao akvizicije kako bi spriječio potencijalne konkurentske prijetnje.

Send this to a friend