Računari

Fejsbuk zabranio deepfakes videa

U borbi protiv online manipulacija, iz američkog tehnološkog giganta Fejsbuka, najavili su kako će zabraniti ‘deepfake’ videa, lažne ali veoma realistično prikazane video snimke urađene na osnovu vještačke inteligencije i sofisticiranih alata.

U potezu koji je usmjeren na suzbijanje dezinformacija uoči američkih predsjedničkih izbora, iz ove društvene mreže su najavili da će pojačati svoju politiku uklanjanja uređivanih videa. Nova politika se neće odnositi na satiru i parodiju.

Uklonjeni će biti i sadržaji koji su urađeni uz pomoć vještačke inteligencije koja “spaja i mijenja sadržaj na videu čineći ga da izgleda kao istinit”, saopštili su iz Fejsbuka.

“Iako su ovi video snimci i dalje rijetki na internetu, kako se njihovo korištenje povećava, oni predstavljaju značajan izazov za našu industriju i društvo”, rekla je Monika Bickert, Fejsbukova potpredsjednica za globalni menadžment.

Iz Fejbuka su za Rojters rekli da u sklopu nove politike, neće ukloniti editovani video predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na kojem je prikazana kako nerazgovjetno drži govor i spotiče se o vlastite riječi.

“Namješteni video predsjedavajuće Pelosi ne zadovoljava standarde ove politike i ne bi mogao biti uklonjen. Jedino videa koje je stvorila vještačka inteligencija i koji prikazuju ljude koji govore izmišljene riječi biće uklonjeni”, naveli su iz Fejsbuka u izjavi.

Uoči američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju u novembru 2020. godine, društvene mreže nalaze se pod pritiskom za pronalaskom rješenja za ‘deepfakes’ videa koji koriste vještačku inteligenciju kako bi stvorili veoma realistične video snimke u kojima osoba govori ili radi nešto, što zapravo nije tačno.

Fejsbuk je posljednjih godina kritikovan zbog toga što nije djelovao dovoljno brzo da se bori protiv lažnih vijesti, propagandnih operacija i ekstremističkog sadržaja koji se širi na njihovim platformama.

Send this to a friend