Računari Obrađivaće podatke mnogo brže

Huavej lansirao najbrži čip vještačke intelogencije

Kineski tehnološki džin Huave“ lansirao je novi čip na bazi vještačke inteligencije, kojim se uhvatio u klinč sa američkim gigantima „Kalkomom“ i „Envidijom“.

Čip nazvan „Asend 910“ (Ascend 910) prvi put je predstavljen prošle godine u oktobru i bio je namijenjen za data centre sa velikim bazama podataka. Kompanije koje koriste aplikacije na bazi vještačke inteligencije zahtijevaju velike količine podataka da bi „istrenirali“ pametne algoritme, što može da traje nedjeljama.

Iz Huaveja tvrde da njihov čip može da obrađuje podatke mnogo brže, odnosno za manje vremena od konkurentskih i „istrenira“ mreže u roku od nekoliko minuta.

„Polako, ali sigurno smo napredovali od kada smo najavili našu strategiju razvoja čipova sa vještačkom inteligencijom prošlog oktobra. Sve napreduje po planu“, rekao je Erik Su, jedan od čelnika Huavej“.

Najnoviji potez Huaveja dolazi u trenutku kada kineski džin trpi pritisak od vlasti SAD, pošto se našao na listi kompanija sa kojima američke kompanije ne smiju da posluju.

Suočen sa takvom situacijom, Huavej je primoran da fokusira napore da razvije sopstvenu tehnologiju od čipova do operativnog sistema.

Send this to a friend