Računari

Ilon Mask želi da poveže kompjuter i ljudski mozak

Četvrta, i najmanje poznata, kompanija preduzetnika i inovatora Ilona Maska – Neuralink, održala je prezentaciju na kojoj je, po prvi put, upoznala javnost sa tehnologijom na kojoj radi i ciljevima koje njome želi da postigne.

Glavni cilj njihovog rada ja da povežu kompjuter direktno sa ljudskim mozgom. Iako ta ideja nije nova, detalji rada Neuralinka sve do juče nisu bili baš sasvim jasni.

Maskovi inžinjeri i naučnici, kako je rečeno na prezentaciji, žele da do 2020. godine testiraju prvi uređaj koji bi ljudski mozak direktnim fizičkim mostom povezao sa kompjuterskim sistemom.

Testovi na životinjama su već sprovedeni, što je potvrdio i sam Mask, a “jedan majmun je uspio da kontroliše kompjuter putem sopstvenog uma”. Osim majmuna, testovi su sprovedeni i na miševima.

Kada uređaji jednom budu povezani sa čovekom, mogućnosti su beskrajne. Prvi cilj, međutim, jeste da se olakša stanje bolesnika sa oštećenom kičmom i osoba sa kognitivnim problemima.

Krajnji cilj rada Maskove kompanije je sjedinjavanje čoveka i mašine, odnosno kreiranje simbioze ljudskog uma i kompjutera.

Ne treba, međutim, biti previše optimističan u pogledu toga, budući je učenje stranog jezika jednim klikom zasada ipak samo naučna fantastika. A da bi se do toga došlo, Neuralink će prvo morati da nauči kako uopšte mozak funkcioniše u kontekstu povezivanja sa vještačkim informacionim sistemima.

Neuralink je juče prikazao prototip uređaja koji bi sa mozgom mogao da se poveže preko niti, i to kroz rupu u lobanji. Kreiranje rupe je ujedno i najneprijatniji dio ugradnje tog uređaja, ali se iz Neuralinka nadaju da će u budućnosti klasične hirurške bušilice biti zamenjene laserima koji će postupak učiniti prijatnijim.

Uređaj bi se montirao pomoću aparata koja liči na mašinu za šivenje, a koja bi pomoću igle u mozak ubacivala nit po nit.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Pimpek
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pimpek
Gost
Pimpek

Bolesnik. Svi znamo da se na kraju ovakvi “izumi” svode na oružje i kontrolu čovjeka.

Send this to a friend