Računari

Povratak na klasiku: Stigao je novi Apple Mac Pro

Priznavši da je Mac Pro iz 2013. godine bio loš, Apple je još ranije obećao da će sljedeća verzija predstavljati povratak modularnijim računarima. A ona je upravo predstavljena na Apple Worldwide Developers konferenciji, u San Hozeu u Kaliforniji.

Tamo je zvanično predstavljen potpuno novi redizajnirani Apple Mac Pro. Iako novog dizajna, Mac Pro 2019 predstavlja svojevrsni povratak na Appleov klasični izgled.

Njegovu unutrašnjost odlikuje fleksibilnost i modularnost, a upravo to su bile najslabije tačake odlazećeg modela.

Računar je opremljen novim Intel Xeon procesorom, koji ima i do 28 jezgara, snage do 300W, kao i naprednim sistemom hlađenja koji mu omogućava konstantan rad, bez ograničenja.

Sistemska memorija je proširiva do maksimalnih 1.5 TB. Računar odlikuje i osam internih PCI Express slotova, od kojih su četiri dvostruka. Dva USB-C i dva USB-A porta nalaze se sa prednje strane, a jedan USB-C port sa zadnje.

Uz novi Mac Pro, Apple je predstavio i MPX modul – PCIe karticu koja se sastoji od dvije grafičke kartice, ima sopstveni hladnjak (heatsink), kao i Thunderbolt 3 konektor za dodatno povezivanje. Apple ističe da upravo Thunderbolt 3 omogućava povezivanje sa AMD Radeon Pro Vega 2 ili Radeon Pro Vega 2 Duo grafičkim kartama.

Osim glavne zvijezde događaja – novog računara Mac Pro, tehnološki gigant iz Kupretina večeras je predstavio i nove operativne sisteme: iPadOS – namijenjenog popularnom Appleovom tabletu, zatim novi iOS 13 operativni sistem za iPhone i najavio novu softversku platformu za pametne sataove pod imenom watchOS 6.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Bil G
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bil G
Gost
Bil G

Izgleda kao velika renda za sir.

Send this to a friend