Tehno & Nauka

Rastu tenzije sa Zakerbergom, tvorci Instagrama napustili kompaniju

Suosnivači Instagrama Kevin Sistrom i Majk Kriger saopštili su da napuštaju kompaniju da bi “istraživali svoju radoznalost i kreativnost”.

Društvena mreža Facebook kupila je Instagram 2012. godine za milijardu dolara u gotovini i akcijama, a sada ovaj servis ima više od milijardu korisnika.

BBC prenosi da su osnivači napustili kompaniju u vrijeme kada su postojale tenzije u odnosu sa rukovodstvom Facebooka.

Popularnost Instagrama značajano je porasla u vrijeme kada upotreba osnovnih funkcija Facebooka stagnira. Zbog toga se ova društvena mreža našla pod pritiskom da izvuče što više novca od svojih korisnika dodavanjem novih funkcija.

Sistrom i Kriger pokrenuli su sajt za razmjenu slika 2010. godine i nastavili da upravljaju ovim servisom nakon što ih je kupio Facebook.

“Sada smo spremni za novo poglavlje. Stvaranje novih stvari zahtijeva korak unazad, razumijevanje onoga što nas inspiriše i povezivanje toga sa onim što je potrebno svijetu. To je naš plan”, saopštio je Sistrom.

Direktor kompanije Facebook Mark Zakerberg saopštio je da Instagram odražava “kombinovane talente” svojih osnivača i da je mnogo naučio od njih u prethodnih šest godina.

Sistrom i Kriger, koji su u tridesetim godinama, upoznali su se tokom studiranja na Univerzitetu Stenfrod. Oni su 2010. godine napravili aplikaciju Instagram samo za telefone iPhone, a inspirisale su ih stare polaroid fotografije.

Instagram je imao oko 30 miliona korisnika 2012. godine, kada ih je kupio Facebook.

Send this to a friend