Tehno & Nauka Klimatske promjene

Rupa u ozonskom omotaču najmanja u posljednjih 30 godina

Rupa u ozonskom omotaču iznad Anktartika ove godine bi mogla da bude najmanja u prethodne tri decenije, kažu naučnici.

Posmatranja ispuštanja gasa visoko u atmosferu pokazuju da se ove godine nije otvorila onako kako se to obično dešava.

Kopernikus služba za posmatranje atmosfere (CAMS) pri Evropskoj uniji saopštila je da je trenutno rupa duplo manje površine nego što je prosjek za sredinu septembra.

Rupa se trenutno nalazi daleko od tačke Južnog pola.

CAMS stručnjaci predviđaju da će se narednih dana rupa dodatno smanjiti.

Ozon je molekul sastavljen od tri atoma kiseonika. On filtrira štetne ultraljubičaste sunčeve zrake. Ovaj gas se stalno stvara i uništava u stratosferi, otprilike 20 do 30 kilometara iznad površine Zemlje.

U nezagađenoj atmosferi, ovaj ciklus stvaranja i rastvaranja je uravnotežen. Ali hemikalije koje sadrže hlor i brom, a nastaju uslijed ljudskih aktivnosti, narušavaju tu ravnotežu.

Rezultat toga je gubitak ozona i on je najveći upravo iznad Antarktika svake godine u septembru i oktobru.

Montrealskim protokolom potpisanim 1987. godine zabranjene su najštetnije hemikalije kako bi se riješio problem sa rupom u ozonskom omotaču.

Prošle nedjelje rupa je bila površine oko pet miliona kvadratnih kilometara. Prošle godine u ovo vrijeme bila je četiri puta veća, a 2017. površina je iznosila deset miliona kvadratnih metara.

Vensan Anri Peu, koji se nalazi na čelu CAMS, kaže da su ovogodišnji rezultati ohrabrujući, ali da nema mjesta za opuštanje.

„Oporavak ozonskog omotača zavisi od klimatskih promjena jer dugoročno hlađenje u stratosferi može da odloži proces. Takođe, ne može se isključiti ni mogućnost neautorizovane emisije supstanci koje štetno utiču na ozon. U stvari, emisija druge hlorom najbogatije hemikalije – hloroflougljenika je zabilježeno prošle godine”, rekao je on.

„Veoma je važno da na međunarodnom nivou nastavimo da pratimo šta se dešava sa ozonskim omotačem i bilježimo promjene na godišnjem nivou”.

CAMS prikuplja podatke zahvaljujući EU svemirskoj letjelici Sentinel 5P i Metop meteorološkim satelitima koji redovno nadlijeću Južni pol.

Omotač sa svake godine počinje da se tanji iznad Antarktika kada prođe zima.

Naučnici kažu da iako je ove godine takođe počeo da se tanji čak i ranije od očekivanog perioda, proces je zaustavljen zbog iznenadnog zagrijavanja u visokoj atmosferi.

Prošle godine na skupu Svjetske meteorološke organizacije o ovom problemu naučnici su saopštili da bi oko 2060. mogao da se vrati na nivo na kojem je bio prije 1970-tih godina.

Send this to a friend