Tehno & Nauka

SAD tuži Google zbog dominacije na tržištu onlajn oglašavanja

Google
Google

Američko ministarstvo pravde tužilo je danas kompaniju Gugl zbog dominacije na tržištu onlajn oglašavanja, pokrenuvši novu pravnu bitku protiv tehnološkog giganta iz Kalifornije.

Ovo je druga savezna tužba protiv Gugla zbog navodnih kršenja zakona o monopolu i prva otkako je američki predsjdnik Džo Bajden preuzeo dužnost prije dvije godine.

Raniji slučaj je bio usmjeren na Googlov pretraživač koji dominira svijetom i očekuje se da će suđenje biti održano kasnije ove godine.

U posljednjoj tužbi, tužioci su ciljali na Guglov izuzetno profitabilan posao oglašavanja, tražeći da se on razbije kako bi se izjednačili uslovi za druge kompanije.

Guglovi poslovi sa oglasima donijeli su više od 200 milijardi dolara u prodaji u 2021. i najveći su proizvođač novca matične kompanije Alphabet sa velikom maržom.

SAD su saopštile da je monopol „pokvario legitimnu konkurenciju u industriji reklamnih tehnologija“.

„Gugl je koristio antikonkurentna, isključujuća i nezakonita sredstva da eliminiše ili ozbiljno umanji svaku prijetnju svojoj dominaciji nad tehnologijama digitalnog oglašavanja“, dodaje se u tužbi.

Slučaj je pokrenulo Ministarstvo pravde u saradnji sa osam američkih država: Kalifornija, Kolorado, Konektikat, Nju Džersi, Njujork, Roud Ajlend, Tenesi i Virdžinija, javlja agencija Frans pres (AFP).

Centralno za slučaj je Guglova dominacija u oblasti reklamnih tehnologija, tehnologije na koju se kompanije oslanjaju za svoje potrebe oglašavanja na mreži.

Tužioci su rekli da Gugl “sada kontroliše” i kupovinu i prodaju ključnog sektora, što znači da kreatori veb lokacija zarađuju manje, a oglašivači plaćaju više.

„U potrazi za ogromnim profitom, Gugl je nanio veliku štetu onlajn izdavačima i oglašivačima i američkim potrošačima“, rekla je zamjenica američkog državnog tužioca Liza Monako u saopštenju.

Federalni slučaj uslijedio je nakon državnih tužbi protiv Gugla u kojima se navodi da nezakonito dominira tržištima onlajn pretrage, tehnologije za reklame i aplikacija na mobilnoj platformi Android.

Gugl je negirao da ima monopol, rekavši da su rivali na tržištu onlajn oglasa Amazon, vlasnik Fejsbuka Meta i Majkrosoft.

„Današnja tužba Ministarstva pravde pokušava da izabere pobjednike i gubitnike u visokokonkurentnom sektoru tehnologije reklama“, rekao je portparol Gugla u mejlu.

Tužba „udvostručuje pogrešan argument koji bi usporio inovacije, povećao naknade za oglašavanje i otežao rast hiljadama malih preduzeća i izdavača“, dodao je Gugl.

Gugl se takođe suočava sa velikom istragom svog poslovanja sa reklamama u Evropi, gdje bi Evropska komisija mogla da podnese tužbu protiv giganta kasnije ove godine.

Sjedinjene Države su dom globalnih tehnoloških giganata Gugl, Epl, Amazon i Meta i u velikoj mjeri su zavisile od mogućnosti sudova da obuzdaju njihovu moć.

Ranije ovog mjeseca Bajden je pozvao republikanske i demokratske poslanike da prekinu godine političkog zastoja i donesu zakone koji bi postavili stroža pravila za tehnološke gigante, podsjeća AFP.

Send this to a friend