Telefoni

Facebook plaća mladima 20 dolara u zamjenu za lične podatke

Facebook je pokrenuo program u okviru koga prikuplja privatne podatke od plaćenih dobrovoljaca. Taj proces traje već tri godine.

Ciljna grupa obuhvata korisnike od 13 do 25 godina, koji su u zamjenu za podatke dobijali po 20 dolara mjesečno. Od njih se očekivalo samo da na svoje uređaje instaliraju aplikaciju Facebook Research.

Kompanija je podatke koristila za predviđanje buduće konkurencije, da bi potom te servise kupovale, te ih integrisala u sopstvenu platformu.

Aplikacija za nadgledanje telefona uklonjena je iz onlajn prodavnica tek sredinom 2018. godine, nakon što se Apple žalio da ona krši pravila privatnosti.

Zahvaljujući toj aplikaciji, kompanija je mogla da čita privatne poruke i mejlove, kao i da ima uvid u istoriju pretraživanja korisnika.

Ako Apple odluči da Facebook Research krši još neka pravila, mogao bi aplikaciju da blokira i na uređajima na koje je već otpremljena, što bi dodatno pogoršalo tenziju koja već postoji između dvije kompanije.

U međuvremenu, korisnici su naučili o još jednom načinu na koji Facebook dolazi do ličnih podataka i to za samo 20 dolara mjesečno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

a ja sam mislio da su svi oni posteni, evo mi se svijet srusio 😭😭😭

Sirota
Gost
Sirota

Osjećam se jaaaako mladom, računja li se to? Evo im moji podaci, samo ne znam što će š njima : )

Ćita banana
Gost
Ćita banana

Pi pi pi špijuni su medjuuu naamaaaa

Send this to a friend