Telefoni

Facebook testira sistem kojim će zaštititi korisnike

Nakon što se WhatsApp pozabavio problemom lažnih vijesti, u sličnu borbu se uključio Facebook.

Naime, ova društvena mreža trenutno testira sistem koji će korisnicima reći jesu li poruke od onoga za koga misle da jesu, a sam Facebook je potvrdio sprovođenje testova za takav alat, javlja Motherboard.

Kako se ističe, ideja je da se osigura da poruke ne dolaze od drugih, nego od osobe sa kojom razgovarate.

Ako primite poruku na Messengeru, posebno od nekoga sa kim do sada niste razgovarali, možda ćete primijetiti upozorenje koje će vas obavijestiti je li račun nedavno izrađen. Upotrebljava li osoba Messenger bez povezanog Facebook računa, zemlju u kojoj je telefonski broj osobe registrovan (na temelju koda države) i ima li račun sličan naziv stvarnom Messenger kontaktu ili Facebook prijatelju.

Motherboard je objavio snimku pozadine multimedijalnog umjetnika Erina Gallaghera koja prikazuje poruku korisnika prijavljenog sa ruskog broja.

Upozorenje takođe pokazuje da je račun nedavno izrađen i da je broj različit od onog na računu na kojem se lažno predstavlja.

Portparol Facebooka izjavio je  da su ti testovi dio stalnih napora kompanije da iskorijene lažna predstavljanja i prevare putem Messengera, kao i da olakša prenos pravih informacija.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend